czwartek, 5 marca 2015

Baranki wielkanocne z masła kokosowego



Banalnie prosta rzecz :)
Potrzeba na
jednego baranka  :
- 100 g masła kokosowego - z TEGO przepisu
- foremka do baranków

Wykonanie :
- jeśli robimy na świeżo masło kokosowe to będziemy mieć półpłynne . Wkładamy więc na 10 min do lodówki , żeby lekko się zestaliło , ale na tyle , żeby jeszcze łyżką dało się zamieszać :)
- jeśli mamy zimne i twarde masło kokosowe , to włożyć pojemnik z masłem  do pojemnika z gorącą wodą na kilka minut , żeby się plastyczna masa zrobiła
- jak już masa kokosowa jest miekka , ale nie lejąca to bierzemy foremkę
- rozkładamy foremkę baranka i na każdą połówkę kładziemy folię spożywczą
- na obie części baranka wyłożonego folią kładziemy krem kokosowy
- zamykamy foremkę
- patrzymy ile nam wypłynęło masy
- jeśli na dole we wgłębieniu jest jeszcze miejsce , to dokładamy trochę kremu i dociskamy palcem 
- wkładamy na 15 minut do zamrażarki
- otwieramy foremkę
- wyjmujemy ofoliowanego  baranka
- ostrożnie odklejamy folię
- wielkanocny baranek gotowy :]

Uwagi :
- kremu  kokosowego na obie foremki nałóżcie trochę więcej , tak żeby była lekka "górka"

        drewniana  foremka


        beeeeeee beeeeeeeeee  !!  :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz