wtorek, 17 lutego 2015

Kawka ananasowa





Kawa ananasowa
Dziś kolejna wariacja na temat kawy.
Czarnej nie przełknę, o czym wtajemniczeni pewnie wiedzą, a jeśli nie, to właśnie mają okazję się dowiedzieć.
Kiedyś piłam w wersji latte, kiedy jeszcze nie byłam na paleo, następnie mleko krowie zostało zastąpione mlekiem kokosowym z wcale nie gorszym efektem smakowym, a wartość odżywcza rzecz jasna  bardzo na tym zyskała :)
Dla mnie picie kawy ma być przyjemnością i traktuję to jako szybki i prosty deser, zamiast np. robienia paleo ciasta.
Do takiej kafki kostka gorzkiej czekolady i mmmmmmm miłe popołudnie gotowe :)

Składniki:
- 100ml  mleka kokosowego  (przepis znajdziecie  tu  )
- porcja  kawy
- kawałek ananasa ( jak dacie dużo to wyjdzie gęsty krem , ja daję kawałek , żeby był lekki koktail )
- cynamon do posypania
- kilka ziarenek wanilii lub kropla olejku 

Wykonanie:
- zrobić espresso/ cappuccino
- do blendera wlać mleko , dodać anansa i wanilię 
- zblendować w mikserze kielichowym ananasa z mlekiem kokosowym
- przelać koktail do szklanki
- małym strumieniem z góry wlać kawę
- posypać cynamonem
- udekorować kawałkiem ananasa

Bon appetit  :)

Aśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz