piątek, 13 lutego 2015

Boczniaki duszone z porem na cykorii i rukoli




Potrzeba na dwie porcje :
- 0,25kg  boczniaków - czyli jedna tacka
- 1/2 pora ( tej bielszej części )
- pół główki czosnku
- 2 garści rukoli
- 1 cykoria
- 1 papryka
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz

Wykonanie :
- por przekroić wzdłuż na pół
- wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą , żeby piasku nie było
- pokroić w paseczki
- czosnek obrać i pokroić jak kto umie
- z cykorii poodrywać listki
- paprykę przeciąć na pół  , wyrzucić gniazdo nasienne z pestkami
- pokroić paprykę jak kto umie
- boczniaki pokroić na połówki , lub , jak są duże na ćwiartki
- na dużej patelni rozgrzać masło
- wrzucamy pokrojone grzyby
- smażymy 2 minuty
- mieszamy
- smażymy 2 minuty
- dorzucamy por
- mieszamy
- przykrywamy pokrywką
- zmniejszamy gaz na mały płomień 
- dusimy 5 minut
- na talerze kładziemy garść rukoli
- na nią cykorię
- przekładamy boczniaki z porem na talerze  
- dodajemy paprykę


Uwagi :
- ja zamiast sosu używam surowe żółtka , ale jeśli ktoś nie lubi, lub  nie może , to użyć można sosu winaigrette z TEGO przepisu 
- tą zieloną część pora najczęściej zużywam do zup , głównie rosołu

2 komentarze:

  1. Pawle, rewelacyjne danie :) Ja jeszcze całość delikatnie skropiłam sokiem z cytryny i nie dałam papryki(psiankowate wykluczone przy Hashi).

    pozdrawiam serdecznie :)
    jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zrobilismy Asi test na nietolerancje pokarmowe . Asia ma hashi,ale ma nietolerancje na cytryne a paprykę może jeść. Każdy organizm troszkę ma inny ;)

      Usuń