Zupa z jarmużem





Potrzeba na 4-5 porcji
- 1 litr rosołu - przepis TU 
- 1 cebula 
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka- korzeń
- 0.2kg koncentratu pomidorowego
- 1/2 białej rzepy lub białej rzodkwi ( może być więcej ,albo obie , ale też można pominąć jak ktoś nie ma, dodać więcej marchwi i pietruszki )
- kilka liści jarmużu
- sól ,pieprz
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki masła klarowanego 
- sól , pieprz

Wykonanie :
-  cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto umie
- marchew , pietruszkę i rzepę/rzodkiew obrać i pokroić w kostkę
- z jarmużu odrywam wszystkie liście
- wkładam po kolei do dużego gara z zimną wodą i mocno płuczę , żeby nie mieć później piasku w zębach
- wybieram te brzydsze liście ( popsute/suche/zgniłe wyrzucam :p )
- kładę liście na desce i kroję cienkie paski
- tak 4-5 garści pasków jarmużu potrzebuję
- imbir obrać ze skórki i pokroić drobno nożem ( im drobniej tym lepiej )
- bierzemy garnek, wrzucamy masło i rozgrzewamy
- na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem
- smażymy 2 minuty
- dorzucamy warzywa , oprócz jarmużu
- mieszamy , przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty
- podnieść pokrywkę i zamieszać
- dodać koncentrat pomidorowy 
- bez przykrycia dusić 5 minut ( mieszać co jakiś czas , żeby się nie przypaliło )
- dodać jarmuż
- dodać imbir 
- zamieszać
- zalać wszystko rosołem 
- gotować 20 minut
- spróbować czy warzywa nie są dla was za twarde - jeśli tak to zmniejszyć ogień i jeszcze kilka minut pogotować
- doprawić solą i pieprzem

Uwagi :
- jeśli ktokolwiek ułatwia sobie życie w kuchni , stosując moje rady i ma Zestaw Warzywny Podstawowy , To większość roboty ma już zrobione , przesmażyć cebulę z czosnkiem , dodać ze dwie garści warzyw , koncentrat ,jarmuż , wlać rosół i wsio . Można tą  zupę zrobić od początku do końca w 20 minut :)

Etykiety: