środa, 21 stycznia 2015

Zasmażane warzywka z salcesonem i żółtkiem




Potrzeba na jedną porcję :
- 1/2  marchewki
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- kawałek dyni wielkości dłoni
- kilka plastrów czarnego salcesonu
- 1 jajko
- szczypta estragonu lub czosnku niedźwiedziego ( jedno i drugie w każdym markecie jest )
- 1-2 łyżki masła klarowanego, lub dowolnego smalcu
- sól,pieprz 

Wykonanie :
- marchew , pietruszkę i seler obrać
- pokroić jak kto woli/umie - krążki , paski , półkrążki etc.
-cebulę obrać i pokroić jak kto umie
- dynię obrać ze skóry , pokroić w paski/kawałki , żeby nie były za grube
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- na gorącą tłuszcz ostrożnie wrzucamy warzywa
- smażymy około 5 minut , co jakiś czas mieszamy
- dodajemy , sól, pieprz  i zioła
- wlewamy  1/3  szklanki zimnej wody z kranu
- przykrywamy na 2 minuty
- podnosimy pokrywkę , próbujemy , jak jest dla Ciebie za twarde, to przykryj pokrywką , zmniejsz ogień i jeszcze z 3 minuty poczekaj
- warzywa przekładamy na talerz , kładziemy obok salceson
- bierzemy jajko , oddzielamy białko od żółtka , jak jest problem z tematem to tu jest  INSTRUKCJA ODDZIELENIA ŻÓŁTEK 
- po co żółtko ? kładę ja na gorących warzywach , rozwalam widelcem i mieszam . Żółtko robi za naturalny sos . Bardziej mi to smakuje niż majonezy,ketchupy,musztardy, czy inne sosy :)

Uwagi:
- dynię mam z piwnicy , zrobiłem sobie zapas na zimę , ale widziałem min. w tesco , że jeszcze dynie są dostępne w sprzedaży 
- jeśli macie mała patelnię to nie wrzucajcie wszystkich warzyw na raz , bo jak będziecie mieszać to będzie wam wypadać z patelni i będziecie mieli brudno na kuchence ( a Asia nie lubi jak jest brudno po moich zabawach w kuchni :p )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz