czwartek, 22 stycznia 2015

Wątroba wieprzowa z warzywami na smalcu i skwarkami





Ooooo warzywa z bułką tartą ? Nie , nie , nie  . Dużo lepsze . Ci którzy cenią sobie swój czas i nie chce im się  siedzieć pół dnia w kuchni zrobią to danie w 5 minut .Wystarczy , że w lodówce jest Zestaw Warzywny Podstawowy .

Potrzeba na jedną porcję :
- wątroba wieprzowa
- 4 "róże" kalafiora
- 4 "róże" brokuła , lub romanesco
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- sól, pieprz
- dwie patelnie 

Wykonanie :
- wątrobę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy plastry
- kroić zaczynamy od cieńszej końcówki ( czyli kroić będziemy w poprzek, a nie wzdłuż ) 
- staramy się kroić cienkie i jak najbardziej pod skosem
- na jednej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
- wrzucamy warzywa , przykrywamy pokrywką
- zmniejszamy ogień 
- bierzemy drugą patelnię i rozgrzewamy łyżkę smalcu
- na rozgrzany tłuszcz kładziemy po kolei plastry wątroby
- obsmażamy minutę z jednej  ,minutę z drugiej ( najlepiej jeden plaster wyjmij na talerz , przekrój i zobacz czy tak lekko wysmażona Ci pasuje , jak nie to jeszcze z minutę niech się smaży ) , cienkie plastry wątróbki szybko się smażą
- wątróbkę przekładamy na talerz , obok kładziemy warzywa , ja polewam to całym tłuszczem  z jednej i drugiej patelni   :)
- solimy i pieprzymy wątróbkę dopiero gdy położymy gotową  na talerzu 

Uwagi :
- plastry wątróbki  fajnie , jakby były tak cieńsze niż 0.5cm to by było zajebiaszczo , ale jeśli wam nóż się obsuwa , to lepiej trochę grubsze , a całe plastry kroić  , niż cienkie skrawki
- ja jak robię smalec to po wytopieniu słoniny , cedzę tłuszcz przez sito , żeby skwarki mieć osobno . Te skwarki wsypuję do jakiejś miseczki i potem używam ich jako posypki do sałatek , warzyw itd. ja tych skwarków nie podgrzewam , bo one na zimno są chrupiące i to najbardziej Asi smakuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz