czwartek, 15 stycznia 2015

Sałatka z wędzoną makrelą i avokado





Potrzeba na jedną porcję :
- 1/4 makreli
- 1 pomidor
- 1/4 sałaty lodowej ( jak jest duża to mniej )
- 1 czerwona cebula
- 1/2 avokado
- 1/3 szklanki sosu winaigrette z TEGO przepisu

Wykonanie :
- makrelę obrać ze skóry i powyjmować ości , najlepiej łapkami po kawałku przeglądać czy nie czai się zdradziecka ość
- pomidora umyć i pokroić jak kto umie
- cebulę obrać i ukroić z niej 3-4 w miarę cienkie plastry
- avokado obrać i pokroić w kostkę ( lub łyżeczką wydłubywać ostrożnie po trochu ze skórki )
- sałatę podrzeć palcami i położyć na talerz
- na sałatę położyć pomidory, avokado, makrelę
- polać sosem
- na górę położyć krążki cebuli

Uwagi :
- do dekoracji użyłem kwiatów rozmarynu
- śmiało można do tego jeszcze na górę wrzucić jajko ( np. sadzone )
- można by też posypać czymś , np. sezamem , czy słonecznikiem
- jeść ostrożnie i uważać na ości :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz