czwartek, 1 stycznia 2015

Sałatka z selera naciowego z gruszkami , orzechami , słonecznikiem i majonezem




Sałatka była szykowana na sylwestra , bardzo dobrze komponowała się z pieczenią wieprzową . Jednak dziś rano  jako lżejsze śniadanie też mi bardzo podeszła . Bardzo fajnie łączy się z z mięsem , jak i bardzo dobrze smakuje sama

Potrzeba na 4-5 porcji :
- 1 seler naciowy
- 2 gruszki
- 2 garści orzechów laskowych
- 2 garści łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanki majonezu z TEGO przepisu
- sól , pieprz
- łyżka miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego

Wykonanie :
- seler naciowy położyć na desce i odciąć "dupkę " czyli z centymetr tej części gdzie łodygi/liście  trzymają się ze sobą i porozdzielać je
- każdą łodygę/liść wypłukać pod bieżącą wodą
- położyć na desce i kroić w półksiężyce , nie musi być drobno , tak pół centymetra szerokości będzie ok
- pokrojony seler wrzucać do miski
- gruszki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę , dorzucić do miski
- orzechy i słonecznik dodać do miski
- dodać majonez
- dodać sól, pieprz i ocet 
- zamieszać
- spróbować
- doprawić do smaku , dodać miód i zamieszać

Uwagi :
- jeśli uważacie że sałatka  jest  słodka  ( gruszki są słodkie  ) to nie dawajcie miodu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz