środa, 28 stycznia 2015

Roszponka z orzechami włoskimi, avokado i oliwkami




My jemy taką sałatkę jako dodatek do kiełbasy na gorąco :) . Asia niespecjalnie lubi oliwki i orzechy włoskie , dla Pawła , ta sałatka to wielka radocha :)

Potrzeba na jedną porcję :
-  garść roszponki 
- garść sałaty lodowej
-1/2 avokado
- 1 pomidor
- 10 oliwek
- garść orzechów włoskich
-1/4 papryki
- kilka łyżek sosu winaigrette z TEGO  przepisu 

Wykonanie :
- sałatę lodową podrzeć w palcach
- roszponką przepłukać na sitku
- pomidora opłukać i pokroić jak kto umie
- paprykę pokroić w paseczki,kostkę ,albo krążki
- avokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski
- sałaty i warzywa  ułożyć na talerzu
- posypać oliwkami i orzechami
- polać sosem

Uwagi :
- orzechy najlepiej namoczone wcześniej . Po pierwsze nie będą takie gorzkie , po drugie stracą część związków  antyodżywczych - fitynianów . Jak to zrobić opisałem przy okazji ciasta TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz