wtorek, 6 stycznia 2015

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym z wędzoną makrelą




Potrzeba dla jednej osoby :
Omlet : 
- 3 jajka
- 50 ml ( tyle ile kieliszek od wódki )  mleka kokosowego ( przepis na mleko i mąkę TU )
- 3 łyżki mąki kokosowej
- sól, pieprz
Farsz :
- 50 ml mleka kokosowego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/4 pora
-  2 szczypty tymianku cytrynowego lub trawy cytrynowej , lub sok z połowy cytryny  
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- pół wędzonej makreli 

Wykonanie:
- makrelę obrać ze skóry i powybierać ości ( najlepiej palcami kawałek za kawałkiem sprawdzać czy nie czai się zdradziecko ość , która chciwie pragnie wbić się nam w gardło )
- obrane kawałeczki ryby odłożyć sobie do miseczki , umyć łapki i posprzątać na stole , żeby nigdzie się żadna ość nie zapodziała 
- cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto umie
- marchew i pietruszkę obrać i pokroić np. w plastry
- por przeciąć wzdłuż  na pół i pod bieżącą wodą wypłukać każdy liść z piasku
- następnie pokroić por w paseczki/półksiężyce
- na patelni rozgrzać  łyżkę masła klarowanego
 - wrzucić cebulę , czosnek i por
- zasmażać 2 minuty
- dodać marchew i pietruszkę
- zasmażać 2 minuty
- wlać mleko kokosowe
- dodać sól, pieprz , tymianek cytrynowy  ( lub kwaśny zamiennik )
- przykryć pokrywką
- ustawić średni, a nawet taki trochę słabszy  ogień
- dusić 5 minut
- warzywa się teraz duszą , więc mamy czas zrobić omlet

Omlet :
- jajka wybić na głęboki talerz
- posolić , popieprzyć
- widelcem mocno mieszać , tak z minutę , a nawet dwie
- mieszając cały czas dolać  mleko kokosowe
- dosypać mąki kokosowej
- rozmieszać dokładnie
- rozgrzać patelnię z płaską łyżką masła klarowanego
- na gorący tłuszcz wylać masę jajeczną
- zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką , smażyć aż się zetnie omlet ( nie będzie nic na nim pływać/ruszać się )
- omlet  przełożyć na talerz , na niego przełożyć duszone warzywka
- posypać wędzoną makrelą 

Uwagi :
- dobre ...
- a nawet bardzo dobre jedzonko :p
- jeśli ktoś ma już poszykowane ugotowane warzywka w lodówce , to ma już pół roboty za sobą , wtsraczy je wrzucić do podsmażonych warzyw cebulowych
- makrele od razu obierzcie całą , za jednym zamachem/bałaganem będziecie mieli uszykowaną od razu do zjedzenia rybę

3 komentarze:

  1. a Inulina? robię z nią omlety. Truje się czy OK ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używam inuliny , więc nie zajmuje stanowiska :)
      Ja tego nie potrzebuje do produkcji :)
      Pozdrawiam
      Paweł

      Usuń