Pieczony stek z rekina w sosie figowo kokosowym






Potrzeba na dwie osoby  :


- 2  steki z rekina
- pół szklanki mleka kokosowego (z przepisu mleko kokosowe)
- 3 suszone figi
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 jabłko ( najlepiej boscop , a jak nie ma to byle jakie , wtedy dodacie więcej cytryny)
- sól , pieprz
- ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- folia aluminiowa

Wykonanie :
- rekina trzeba kilka godzin wcześniej wyjąć z zamrażarki żeby się rozmroził
- wyjąć z folii , posolić, popieprzyć
- z folii aluminiowej urwać 2 kwadraty  około 25 cm każdy
- na środku 1 folii aluminiowej położyć jeden stek z rekina , położyć połowę czosnku , pokropić sokiem z 1/4 cytryny , położyć łyżkę masła klarowanego , zawinąć folię tak,  żeby nic nie kapało/wyciekało podczas pieczenia. Tak samo przygotować drugi kawałek rekina ( i kolejne , jeśli robicie dla większej ilości osób )
- nagrzać piekarnik do 180 stopni , rekiny w folii ułożyć na jakieś blaszce/ naczyniu żeby nie zabrudziło piekarnika  i piec 15-18 minut

w tym czasie robicie sos

- obrać jabłko , pokroić  byle jak, wrzucić do garnka
- zalać mlekiem kokosowym
- z fig pourywać ogonki , pokroić byle jak i dorzucić  do garnka , wycisnąć 1/4 cytryny , dać szczyptę soli i  odrobinę pieprzu
- gotować około 5 minut , zmiksować blenderem , spróbować , jak mało kwaśne to dodać cytryny

- otworzyć piekarnik , wyjąć naczynie  na jakąś drewnianą deskę , żeby nie przypalić ceraty/obrusu czy co tam macie na stole / blacie
- ostrożnie żeby się nie poparzyć, otworzyć folię , delikatnie przełożyć rybę na talerz , polać sosem i wcinać :)

uwagi :
- mrożone steki z rekina kupiłem w Biedronce , w tesco też je widziałem
-wbrew pozorom to jest bardzo proste danie  : wziąć rybę , doprawić , zawinąć w folię , upiec , zrobić sos przez zagotowanie wszystkiego i zmiksować :p
- do tego pasują wszelkie puree z warzyw , sałatki , surówki . Mi najbardziej pasuje do tego estragonowe puree z marchewki


Etykiety: ,