Gotowany dorsz , topinambur i sałatka z buraczków







Potrzeba na 1 porcję :

- 1 filet z dorsza ( tak około 180 gram, może być więcej :)  )
- 2 topinambury
- porcja sałatki z buraczków z TEGO przepisu
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta tymianku
-1/4 cytryny
- folia aluminiowa
- łyżka tłuszczu (np.  masło klarowane, olej kokosowy )
- po  kilka plastrów obranych  warzyw : marchwi, pietruszki, selera, cebuli

Wykonanie :
- urywamy kawałek foli ( tak , żeby był z 3 razy większy od ryby )
- smarujemy folię  na środku tłuszczem
- na posmarowane miejsce kładziemy rybę
- solimy, pieprzymy
- dodajemy kurkumę i tymianek
- skrapiamy  sokiem z cytryny
- rybę zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową
- w garnku zagotowujemy wodę ( garnek mały , wody tylko tyle żeby rybę zakryło )
- dodajemy do wody kilka plastrów marchewki , pietruszki , cebuli , 2 kulki ziela angielskiego  , trochę soli
- gotujemy z 2 minuty
- ostrożnie wkładamy zawinięte w folię ryby
- gotujemy 12 minut

Topinambur wrzucić do miski z zimną wodą i  mocno wyszorować szczoteczką . Opłukać , wrzucić do garnka , lekko osolić , gotować 20 minut

Na talerz nałożyć topinambur , porcję ryby ( można wcześniej każdemu obrać z foli , albo zostawić , ma to też swój urok ) i sałatkę z buraczków

Uwagi :
 - zamiast topinamburu mogą być ziemniaki , albo może być sama ryba
- sałatka z buraczków również jest opcjonalna :)
- jak ktoś nie lubi kurkumy , to sobie może odpuścić , ale ładnie wygląda  na przekroju taka rybka :)
- ja do tego sosu nie robiłem ,  ale jak ktoś chce, to należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie .Przesmażyć z dwie łyżki koncentratu , dorzucić do tej wody z warzywami  po gotowaniu ryby , zagotować i zmiksować blenderem i macie sos rybno - pomidorowy :)

Etykiety: ,