Potrzeba na jedną porcję :
- 80-100g łososia wędzonego
- kilka liści sałaty lodowej ( Asia użyje ze 2 liście , ja lubię z 6 liści :) )
- jeden mniejszy pomidor, lub pół dużego
- granat ( użyjemy nasion z 1/4 części )
- 1/4 papryki
- 2-3 rzodkiewki
- 1/2 avokado
- pół szklanki sosu winaigrette ( z TEGO przepisu )
Wykonanie :
- łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki , albo pokroić nożem
- sałatę poszarpać/porwać rękami
- pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi
- paprykę pokroić w kostkę
- avokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki
- rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
- granat przeciąć na pół , każdą część znowu na pół i palcami wydłubywać pestki , rozchylając skórę i błony, żeby się łatwiej do pestek dostać ( one odchodzą jak kukurydza , nawet podobne są :p )
-wszystkie składniki położyć na talerz - można po kolei i ładnie rozkładać, albo wszystko wrzucić do miski i zamieszać:)
- na koniec polać sosem
Uwagi :
- drugą połówkę avokado owińcie folią spożywczą , jeśli nie używacie od razu i schowajcie do lodówki
- jeśli chcecie mieć ładnie pokrojone avokado , to obieraczką obierzcie skórkę i możecie sobie kroić paski/kostkę/półksiężyce
- pozostały granat można zjeść od razu ( tak jak moja Asieńka robi :p ) , albo zostawić i dodać do jakiegoś deseru , jako dekorację Etykiety: Śniadanie/Kolacja