Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
środa, 26 listopada 2014
Fileciki robione z sercem !
Potrzeba :
- serce wołowe
- 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
- sól, pieprz
Wykonanie :
- serce myjemy pod bieżącą wodą
- nacinamy skórę co 1,5 cm , ale bardzo płytko , tylko tyle żeby przeciąć , nie zagłębiać się z nożem w temat :)
- tniemy cienkie plastry ,grubość - tak 0.5 cm
- rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- smażymy fileciki na dość mocnym ogniu , dosłownie minutę z jednej , minutę z drugiej ( albo i krócej jak na ostrym ogniu ktoś pojedzie :) )
- przełożyć na talerz
- posolić , popieprzyć
- wcinać z apetytem !
Uwagi :
- smażone na smalcu są najlepsze !
- przy smażeniu wrzuciłem kilka igieł rozmarynu , bo bardzo lubię rozmaryn , ale bez zioła też są pyszne :)
- ja zjadłem 8 takich filecików na raz :p zagryzłem je tylko pomidorkami , nic więcej do szczęścia nie potrzebowałem :]
- jeśli nie ponacinacie skóry , to ona przy smażeniu się ściągnie i fileciki się wywiną na drugą stronę i nie da się ich równo usmażyć
- oczywiście można pokroić sobie kawałki jak na steki grubości 1.5-2 cm i smażyć po kilka minut z każdej strony , ale mi to się to gorzej jadło , cienki fileciki duuużo lepsze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz