Zupa dyniowa



Potrzeba dla 4 osób:
- Litr rosołu TU
- 1/4 dyni  hokkaido lub innej jak jest duża to tylko kawałek :)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 rzodkiewka  " sopel lodu "

- 1 cebula 
- sól, pieprz 
- 1/4 łyżeczki kurkumy 
-  2 łyżki tłuszczu ( jaki kto lubi/ma w chacie  ) 

Wykonanie :
- marchew , pietruszkę , rzodkiew , seler obrać 
-  pokroić w kostkę
- wrzucić do rosołu , gotować 20 min 
- cebulę obrać , pokroić w kostkę  
- na patelni rozgrzać tłuszcz , dorzucić pokrojoną cebulę i smażyć około 5 min , dorzucić do gotujących sie warzyw 
-  dynie obrać ze skóry , pokroić w kostkę , dodać do garnka 
- dosolić , popieprzyć , dodać kurkumy
- gotować około 10 min , aż wszystkie warzywa będą miękkie

Uwagi : 
- te fafoły co widać na powierzchni to dlatego że zamiast soli używam mojej warzywnej bazy z TEGO  przepisu 
- rzodkiew używam , bo jest sezon na nią i jest bardzo smaczna ugotowana ( na surowo jest dość ostra ) 
- Z dyni zawsze próbuje/ sprawdzam kawałek skóry , jak jest miękka , to kroję  i gotuję razem ze skóra . A jak jest twarda ze ledwo idzie nożem pokroić to wyrzucam skórę

Etykiety: