potrzeba na 2-3 porcje
pół litra jarzynowej ( z TEGO przepisu)
4 małe buraki
2 centymetrowej grubości plastry wędzonego mięsa ( może być dowolne , od biedy może być kiełbasa )
1 cebula
1/2 litra wody po ugotowanej kiełbasie/mięsie ( rano sobie zgrzać na śniadanie i wodę ZOSTAWIĆ !
1 łyżka tłuszczu
1/2 cytryny
łyżka majeranku
- buraki obrać ze skóry , pokroić w kostkę , wrzucić do wody po kiełbasie/mięsie , wycisnąć sok z cytryny, wsypać majeranek i gotować na małym ogniu około godzinę, aż będą miękkie
- cebulę obrać , pokroić jak kto umie i usmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem
- mięso/kiełbasę pokroić i dorzucić do cebuli , smażyć 4 minuty
- dodać mięso z cebula do garnka z jarzynowa
- gdy buraki będą miękkie razem z ta woda dodać do jarzynowej , gotować 5 minut i gotowe
Uwagi :
zupę można zrobić jeszcze szybciej , w 15 minut , jeśli mamy upieczone w foli buraki w lodowce(z TEGO przepisu) . Po prostu je obrać , pokroić , wymieszać z jarzynowa i dodać zasmażone mięso z cebula i chwile pogotować .
Jednak jeśli tylko mamy jakąś wodę po gotowanym mięsie, a zwłaszcza wędzonym to NIGDY TEJ WODY NIE WYLEWAĆ ! , zawsze ją użyć do gotowania kolejnej rzeczy Etykiety: Zupy