czwartek, 4 września 2014

Twarożek z migdałów z marynowanymi pieczonymi buraczkami






Jest to naprawdę  WYPASIONE  śniadanie : )  do tego zjedliśmy kawałek wędzonego łososia , ale i kiełbasa będzie dobra i jajko i co kto chce :)
Żeby to zrobić na śniadanie , trzeba zacząć wszystko szykować dzień wcześniej np. wieczorem

Na dwie duże porcje potrzeba :

- ze sprzętu potrzebny będzie blender ręczny
- 4 buraki upieczone  w folii aluminiowej - przepis
- 200 g migdałów w całości nie obranych
- 3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych
- 2 małe lub jeden duży  obrany ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego ( może tez być ocet jabłkowy)


- migdały wsypać do miski , zalać wrzącą wodą i zostawić do rana
- buraki obrać i pokroić w plastry
- włożyć do miski , zalać oliwa , octem , lekko posolić i popieprzyć , przykryć folia/pokrywka , włożyć do lodówki na noc
- rano migdały odcedzić na sitku i każdy migdal po kolei wyciskać ze skorki , ( po kilku migdałach nabierzecie wprawy :) )
- obrane migdały włożyć do kubeczka , zalać woda z ogórków , dodać czosnek , lekko popieprzyć i zblendować blenderem  , spróbować i ewentualnie lekko posolić ( woda z ogórków jest słona , uważajcie z sola )
- buraki rozłożyć na talerzu , na nie położyć twarożek
-  ja dałem  tez  trochę  kiełków   rzeżuchy  bo akurat mi rosła
na parapecie :p , ale można posypać szczypiorkiem , albo czym kto chce / lubi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz