Jest to naprawdę
WYPASIONE śniadanie : ) do tego zjedliśmy kawałek wędzonego łososia ,
ale i kiełbasa będzie dobra i jajko i co kto chce :)
Żeby to zrobić na śniadanie , trzeba zacząć wszystko szykować
dzień wcześniej np. wieczorem
Na dwie duże porcje potrzeba :
- ze sprzętu potrzebny będzie blender ręczny
- 4 buraki upieczone
w folii aluminiowej -
przepis
- 200 g
migdałów w całości nie obranych
- 3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych
- 2 małe lub jeden duży
obrany ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego ( może tez być ocet jabłkowy)
- migdały wsypać do miski , zalać wrzącą wodą i zostawić do
rana
- buraki obrać i pokroić w plastry
- włożyć do miski , zalać oliwa , octem , lekko posolić i
popieprzyć , przykryć folia/pokrywka , włożyć do lodówki na noc
- rano migdały odcedzić na sitku i każdy migdal po kolei
wyciskać ze skorki , ( po kilku migdałach nabierzecie wprawy :) )
- obrane migdały włożyć do kubeczka , zalać woda z ogórków ,
dodać czosnek , lekko popieprzyć i zblendować blenderem , spróbować i ewentualnie lekko posolić (
woda z ogórków jest słona , uważajcie z sola )
- buraki rozłożyć na talerzu , na nie położyć twarożek
- ja dałem tez
trochę kiełków rzeżuchy
bo akurat mi rosła
na parapecie :p , ale można posypać szczypiorkiem , albo
czym kto chce / lubi :)
Etykiety: Śniadanie/Kolacja