Potrzeba na około pół litra sosu :
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki oliwy
z oliwek
1 pomarańcza
1 pęczek
pietruszki zielonej
1 pęczek koperku
1 łyżeczka
musztardy
sól,pieprz
50 ml octu
jabłkowego
blender
- pomarańcz obrać
i porozwalać na mniejsze kawałki , wrzucić do blendera
- czosnek obrać i
dodać do pomarańczy
pietruszkę i
koperek pokroić ( nie musi być drobno , można kilka razy nożem przeciąć ,
chodzi o to
żeby blender się nie męczył z długimi witkami ) i wrzucić do blendera
-dodać musztardę ,
ocet jabłkowy , oliwę
- dodać
plaska łyżkę soli ,1/4 łyżeczki pieprzu
- miksować przez 2
minuty aż się zrobi jednolita zielona konsystencja
uwagi :
- sos nadaje się
do wszelkiego rodzaju surówek , sałatek , warzyw gotowanych
- w zależności od
tego jak duże pęczki zieleniny nam sprzedadzą ,
tak gesty wyjdzie
nam sos.Jeśli będziecie widzieć ze robi się gesty
jak jogurt
to dolejcie trochę oliwy
-taki sos
najlepiej wlać w słoik , zakręcić i trzymać w lodowce , tydzień wytrzyma
sos robiłam parę dni temu - jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńcieszę się , ja ten sos ciągle zmieniam :p żeby sałatki nie smakowały codziennie tak samo :)
OdpowiedzUsuńczasami zamiast pomarańczy dodaje soku jabłkowego , a zamiast zielenin dodaje duuzo musztardy . Jaki mam nastrój , taki robię sos :)
Pozdrawiam
Paweł
a można zrobić majonez - żółtko - musztarda - olej?
OdpowiedzUsuńmożna :)
Usuńja nie robię , tylko dlatego, że Asia ma nietolerancję pokarmową jajek :)
pozdrawiam
Paweł
Za ten przepis jestem dozg.on.nie wdzięczna! !! Magda
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńA jak zrobić majonez z oliwy z oliwek, żeby nie był gorzki?
Usuń