Potrzeba na 1 porcje :
2 plastry świeżego ananasa
1 kawałek łososia
100 ml mleka kokosowego TU
2 łyżki wiórków kokosowych
1/4 cytryny lub pół kieliszka octu jabłkowego
łyżka tłuszczu
sól, pieprz
- rozgrzać patelnię na sucho
- położyć na niej plastry/kawałki ananasa
- obsmażyć chwilę z każdej strony , żeby się lekko zrumienił
- ananasa przełożyć na talerz , na tę patelnię wlać mleko kokosowe
- do mleka włożyć kawałek łososia , posolić , popieprzyć , przykryć pokrywką
- gotować 12 minut
- podnieść pokrywkę , wycisnąć sok z 1/4 cytryny ( albo wlać ocet) i wyspać wiórki kokosowe
- zamieszać delikatnie , jeśli dużo mleka odparowało to trochę dolać , przykryć pokrywką i gotować jeszcze 5 minut
- na talerzu na ananasach kładziemy rybę i polewamy wszystko sosem
uwagi :
- ananasa należy obrać :) . W tym celu , obcinamy mu "pióropusz" . Następnie obcinamy nożem skórę , dość grubo trzeba to robić , żeby nie zostawiać " oczek " . Obranego ananasa kroimy w plastry , w środku będzie
widać takie jasne kółeczko , należy je wyciąć nożem , albo omija przy jedzeniu , bo jest twarde i zdrewniałe
Smacznego :-) Etykiety: Obiad