poniedziałek, 8 września 2014

Frittata z warzywami



Mój przepis podstawowy :
porcja  dla 2 osób:

- jajka 6 szt
- 1 cebula
- 3 garści warzyw z  Podstawowego zestawu warzywnego
- sól, pieprz 
- łyżka masła klarowanego 
- patelnia z metalową rączką ( nie może być plastikowa , ani drewniana bo się będzie palić w piekarniku, lub naczynie żaroodporne, lub ewentualnie blaszka od ciasta 
 
Wykonanie : 

 - rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- 1 cebulę pokroić w kostkę
-  przesmażyć na łyżce masła
-  dodać 3 garści  z podstawowego zestawu warzywnego
- zasmażyć wszystko przez 3-4 minuty
- 6 jajek wybić do miski
 - posolić , popieprzyć
-  rózgą/trzepaczką  rozmieszać na jednolitą konsystencję ( można widelcem , tylko trzeba się namachać )
-  wylać masę jajeczną  na patelnię na przesmażone warzywa z cebulą
 - włożyć do piekarnika na 20 minut
-  potem wyjąć i położyć na jakąś deskę , albo na kuchenkę gazową ( żeby sobie od gorącej patelni nie popsuć blatu w kuchni )
-odczekać 5 minut żeby się trochę ściągnęło
-  wykrawać sobie kawałki na talerze

uwagi:
- Jest to wersja najprostsza i podstawowa .Takiej frittaty używam jako dodatek do obiadu , zamiast ziemniaków, kasz itd. Wykrawam kostkę , kładę na talerz , obok jakieś mięso i obiad gotowy , nie potrzeba już żadnych surówek / sałatek jak ktoś nie ma na to czasu 
- Jeśli nie masz w domu patelni z metalową rączka , lub chcesz zrobić frittatę jako dodatek do obiadu i masz większą ilość gości,  to użyj naczynia żaroodpornego,albo zwykłej mniejszej blachy do ciasta, tylko wcześniej wysmaruj masłem,
- Jeśli mam ochotę zjeść frittatę na śniadanie, to wzbogacam ją, dodając kiełbasę lub mięso, np. najpierw  przesmażam pierś z kurczaka i po kolei dodaję cebulę i warzywa, żeby brudzić jak najmniej sprzętu w domu i jak najmniej potem myc :p .
- Ostatnio dorzuciłem też puszkę tuńczyka ,po prostu położyłem na wierzch  na wylana już masę jajeczną i  zapiekłem
- W zasadzie można by tu wrzucić prawie wszystko co jest w lodówce :ppp
- Frittatę można spokojnie zrobić cała blachę i jak zostanie, to na drugi dzień odgrzać sobie porcję w piekarniku , lub w mikrofali . Też będzie smaczna. I oczywiście zdrowa :-) 

Smacznego :-)
 








4 komentarze:

  1. Hmm... te warzywa najpierw gotowane 8 min, potem 3-4 obsmażane, a na koniec jeszcze 20 min w piekarniku? Danie wygląda super i już mam na nie ochotę ;) ale czy w tych warzywkach zostaje coś witamin po takiej obróbce termicznej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm .. :p
      Powiem Ci tak , znaczna większość ludzi którzy przechodzą na paleo mają ogromne problemy z ogranizacją się w kuchni . Pokazuję jak się organizować , żeby wszystko robić szybko i sprawnie . Widzisz , dla mnie nie jest problem obrać jedną marchew , kawałek pietruszki , dorzucić brokuła , kalafiora itd , podsmażyć , podlać lekko mlekiem kokosowym na chwilę , dodać jajka i zapiec .
      A że każda obróbka termiczna powoduje utratę składników odżywczych , to inna bajka :) dlatego bardzo dużo jemy wszelkiego rodzaju sałatek , surówek itd :)

      Usuń
  2. I bardzo fajnie, że pokazujesz :) jest tak jak mówisz, ja odkąd przeszłam na paleo mam wrażenie, że pół życia spędzam w kuchni, a drugie pół na blogach poszukując informacji i inspiracji jedzeniowych :P
    A pytam, bo kiepsko się czuję jak zjem dużo surowizny, i w związku z tym zdecydowaną większość mojego repertuaru warzywnego stanowią te poddane obróbce termicznej. Dlatego staram się by jak najwięcej w nich zostało :) Myślisz, że gdyby pominąć podsmażanie, a czas w piekarniku skrócić do 10 min, danie bardzo straci na walorach smakowych? Bo jajkom 10 min chyba starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzisz ... za wiele z czasem tu nie pokombinujesz ....
      Warzywa po to się podsmaża ,żeby w momencie wlania masy jajecznej już się trochę ścięło białko . Jeśli zalejesz masą jajeczną , coś co jest zimne , to tak z półgodziny musi być w piekarniku , żeby wyszedł z tego "placek " , inaczej będzie luźne .
      "Myślisz, że gdyby pominąć podsmażanie, a czas w piekarniku skrócić do 10 min, danie bardzo straci na walorach smakowych? " - myślę , że wyjdzie z tego luźna jajecznica :p

      Usuń