Potrzeba na 1 porcję :
- 1 pstrąg 
- 1-2 pomidory 
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula 
- jedna marchewka ( obrana i pokrojona w kawałki )
- 1/3 selera  ( obrany i pokrojony w kawałki ) 
- sol , pieprz 
- centymetr imbiru ( obrany i drobno pokrojony )
- 2 ząbki czosnku  ( obrane i drobno posiekane ) 
- 1/4 cytryny 
- 4 łyżki tłuszczu ( tu bym radził mocny tłuszcz jak smalec/ gęsi smalec bo na maśle klarowanym się może "kleić " do patelni )
Wykonanie :
- rybę kładziemy na stole/desce
- bierzemy kawałek ręcznika papierowego
- chwytamy przez ręcznik za ogon ( nie będzie się ślizgać przez ręcznik )
- bierzemy ostry nóż
- ruchem "pod włos" zdrapujemy nożem łuski , najpierw z jednej strony , potem obracamy rybę i z drugiej strony to samo
- rybę płuczemy pod bieżącą  wodą w środku i na zewnątrz 
- położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda ( to nie będzie "fajerwerków" na patelni ) 
- posolić , popieprzyć 
- ponacinać skore na ukos w 4 miejscach z każdej strony 
- rozgrzać patelnie ( tak dużą jak dużą macie rybę , żeby nie było tak ze łeb i ogon będą  zwisać znad rantu nad kuchenka :p ) 
- smażyć 5- 8 minut z jednej strony , 5- 8 min z drugiej strony 
- pomidora pokroić w grube plastry i położyć na patelni obok ryby 
- cebule pokroić w grube plastry i położyć na patelni obok ryby 
- delikatnie posolić warzywka \
- na rybę wycisnąć cytrynę 
- przykryć pokrywką i dusić 10 minut 
- na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz ( tu może być masło klarowane ) 
- wrzucić marchew z selerem 
- smażyć około 5 minut 
- pomieszać , dorzucić obrany ze skorki i pokrojony drobno imbir i czosnek 
- posolić, popieprzyć 
- przykryć pokrywką  i dusić około 5 minut 
 Uwagi : 
 - większość ludzi  woli do skrobania używać tego noża z ząbkami/do chleba , ja wolę zwykły płaski , ostry 
- zamiast selera można użyć korzeń pietruszki 
-
 ryba której się nie obtoczy w mace ma skłonność do rozwalania się na 
patelni , trzeba bardzo uważać jak się ja robi , jak ktoś nie ma 
cierpliwości , to niech zawinie rybę z warzywami w folie aluminiowa , da łyżkę masła i upiecze w piekarniku 180 stopni przez 25 minut Etykiety: Obiad