Ryż z kalafiora z pomidorkami i kaparami



Eloszka :)
Dziś coś fajnego i innego. Jemy to z Tygryskiem na śniadanie, lub jako dodatek do obiadu.
Są różne techniki żeby zrobić ryż z kalafiora, można trzeć na tarce ("let it snow" po kuchni :p), można rozdrabniać blenderem z nakładką miksującą (ale trzeba co jakiś czas
opróżniać i dorzucać nowe kawałki kalafiora). Można to zrobić szybciej :)
Bierzemy maszynkę do mięsa z dużą szajbą (czyli sitko o dużych oczkach) i heeej przygodo!
Dobra, po kolei:
POTRZEBA NA 2 PORCJE:
- maszynka do mięsa z sitkiem z dużymi oczkami
- 1/4 kalafiora
- 10 pomidorków koktailowych
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz

WYKONANIE:
- kalafior dzielimy na małe kawałki, takie, żeby się mieściły do maszynki do mięsa
- cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- pomidorki przekrawamy na połówki
- kalafior mielimy w maszynce do jakiejś miski
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy na patelnię cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez 2-3 min
- przesmażone dorzucamy do miski z zmielonym kalafiorem
- dodajemy pomidorki i posiekany szczypiorek
- solimy, pieprzymy
- próbujemy i doprawiamy do smaku

UWAGI:
Pawłowe  :)
- można to jeść na zimo jak sałatkę
- można to sobie rzucić na patelnię, dołożyć jeszcze z łyżkę tłuszczu i podgrzać przez 2-3 min i wtedy jeść na ciepło

Asiowe/Dietetyczne:
- nie każdemu służy surowy kalafior i niektóre osoby muszą wybrać opcję na gorąco
- zwłaszcza przy hashimoto i chorobach tarczycy surowy kalafior nie jest wskazany
- kalafior to roślina krzyżowa, zawiera goitrogeny, utrudniają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Ich metabolity zaś, utrudniają wchłanianie jodu. Obróbka termiczna rozwiązuje sprawę


Etykiety: