Puszyste Ciasto truskawkowe bez jajek


Elo!
Najlepsze owoce mojej ukochanej żony? Truckawuchy!
Ponieważ Asia nie może jeść jajek (jak i większość naszych pacjentów w gabinecie) dlatego wymyśliliśmy
dla Was wszystkich PYSZNE ciacho!
Jest mega szybkie do zrobienia (dosłownie kilka minut + czas pieczenia). Efekt zaskoczył nawet mnie :D Ketoza, ketozą, ale to ciasto jest taaaaaakie dobre! :)

Dobra, co potrzebujemy?
Ze sprzętu:
- piekarnik
- blaszka do ciasta (średnica 24 cm)
- papier do pieczenia
- mikser lub rózga do mieszania

Składniki:
- 6 zamienników jajek "veegs"
- 60 g miodu
- 60 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 60 g mleka kokosowego (najlepiej zrobionego samemu ZOBACZ JAK)
- 100 g mąki kokosowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 g świeżych truskawek

Wykonanie:
- zaczynamy od włączenia piekarnika na 190 stopni
- truskawki myjemy, wyrzucamy szypułki
- bierzemy miskę
- robimy w niej 6 veege jajek, jak w instrukcji
- dodajemy płynny miód
- dodajemy mleko kokosowe
- dodajemy sodę
- mieszamy 30 sekund rózgą lub mikserem
- dodajemy płynny tłuszcz (ale nie gorący! ma być płynny/luźny)
- dodajemy mąkę kokosową
- mieszamy 30 sekund
- blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia
- przekładamy ciasto (tak, ma być takie gęste)
- układamy truskawki w około szpicem  W DÓŁ!  (tak, niektóre będą wystawać nad ciasto, nie ma to znaczenia)
- wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika
- pieczemy 20 min w 190 stopniach
- obniżamy temp do 170 stopni i pieczemy dalej 25 min
- wyłączamy piekarnik
- wkładamy drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika, żeby ciasto nie miało szoku po wyjęciu z piekarnika, dajemy ciasto 5 min adaptacji
- wyjmujemy ciasto z piekarnika
- jak wystygnie, można jeść
Pewnie lepiej będzie smakowało, jak po wystudzeniu pójdzie do lodówki i tam trochę stężeje, ale 3 ciasta które zrobiliśmy nie doszły do etapu lodówki, zostały zjedzone (pożarte) zanim zdążyły dobrze wystygnąć :d

Etykiety: