Wątróbka wieprzowa z cukinią duszoną na wędzonej słoninie i pieczonymi burakami



Cześć :)
     Dzisiaj pokaże Wam, jak wyglądają ostatnio moje obiady. Ponieważ nie mieszczą się na talerzu, używam półmiska :d Mały (normalny) talerz jest Asieńki ;p Czemu tak dużo? Bo po kilku godzinach kopania/rozrzucania kompostu/grabienia ogródka jestem "trochę" głodny. A po drugie jem dwa
posiłki dziennie. Śniadanie około 7 rano i obiad około 16. W ciągu dnia nie mam czasu jeść, bo jak mawia mój tatuś:
- jak się uczciwie pracuje, to się nie jest głodnym
      Wątroba, wiadomo, jeden z najbardziej odżywczych produktów. Ponieważ dużo siły teraz potrzebuję, to zwiększyłem też białko i oprócz 250 g wątróbki mam 200 g schabu. No i wuchta warzyw na słoninie, bo głodny jestem jak wilk :) Buraki mam jak zwykle upieczone wcześniej w większej ilości (za jednym prądem 3 kg można zrobić) raz, że koszt mniejszy - wiadomo - Poznań, no i mniej czasu się w kuchni siedzi, jak już są gotowe podzespoły do składania posiłków :)
Pewnie się zastanawiacie, co jadłem na śniadanie?
6 surowych jajek + 100 g wędzonej słoniny + BPC (100 ml kawy + 50 g oleju kokosowego + 25 g oleju MCT)

Jak robimy obiad? Szybko :D
Wątróbka:
- 200 g wątroby wieprzowej
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
- sól, pieprz
- majeranek (daję kilka gałązek świeżego z zielnika na balkonie)

Wykonanie:
- cebulę obieramy i kroimy w piórka
- wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry (albo grube, jak ktoś będzie jadł krwistą, to będzie miękka)
- rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- wrzucamy wątrobę
- obsmażamy 2 min z jednej strony
- obracamy na druga stronę
- dodajemy cebulę i majeranek
- podsmażamy 2 min
- przykrywamy pokrywką
- zmniejszamy ogień i dusimy 2 min
- solą i pieprzem posypujemy dopiero po nałożeniu na talerz

Warzywa:
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 upieczony wcześniej, obrany burak (buraki upiec w łupinach w naczyniu żaroodpornym przez około 2 godziny - sprawdzić widelcem, czy są miękkie jak pyry po ugotowaniu :))
- 100 g wędzonej słoniny lub boczku wędzonego  (można dać mniej :))
- sól, pieprz
- świeże zioła, jak ktoś ma/lubi np, oregano, tymianek

Wykonanie:
- cukinię kroimy w paski
- cebulę kroimy w półksiężyce
- słoninę/boczek kroimy w kostkę
- na patelni podsmażamy słoninę/boczek przez 3-4 minuty
- dodajemy cebulę, podsmażamy 2 min
- dodajemy cukinię, podsmażamy 2 min
- lekko solimy, pieprzymy
- dodajemy posiekane ulubione zioła (lub nie :p)
- mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum
- przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
- nakładamy na talerz
- buraki kroimy w cząstki lub kostkę i kładziemy na podsmażonych, gorących warzywach





Etykiety: