Kasza z leczo


Jesienna kolacja - kasza z leczo z cukinii
Cześć :)
Dziś pokażę Wam szybką kolację. W sumie jak tak patrzę, to nawet to może być danie VEGAŃSKIE O_o  :) wystarczy użyć olej kokosowy zamiast smalcu, czy masła.  Uwielbiamy z Tygryskiem kaszę gryczaną. Oczywiście, pewnie zaraz ktoś rzuci kamieniem, że kasza nie jest paleo. Matko Bosko! Szaleniec ów nie wie chyba o tym, że
komputer, internet, ciepła woda i kibelek w domu z działającą spłuczką, też nie jest paleo :p
Dlaczego szybką? W zasadzie w czasie, kiedy gotuje się kasza robimy sos. Następnie cedzimy kaszę, i składamy gotową kolację :) Z tego miejsca pozdrawiam też moją kochaną teściową, która dała mi kilka słoików z pomidorami z ogródka :)
Składniki:
- 100 g białej kaszy gryczanej (jak ktoś jest dużym facetem i coś ćwiczy to 150 g kaszy)
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cukinii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub słoik od teściowej
- 1-2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
- sól, pieprz

Wykonanie:
- kaszę płuczemy na sicie i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę ( 100 g na pół litra wrzątku)
- gotujemy 10 minut i odcedzamy na sicie
- w czasie, gdy gotuje się/odcedza kasza, obieramy marchew i pietruszkę, cebulę i czosnek. Jeśli cukinia jest mała to nie obieramy
- kroimy warzywa jak kto umie (byle bez palców :p)
- rozgrzewamy w garnku tłuszcz (po co brudzić i garnek i patelnię? :p)
- zasmażamy wszystkie warzywa (można razem wrzucić)
- zasmażamy, mieszamy przez 2-3 minuty
- dodajemy 1/2 szklanki zimnej wody
- przykrywamy pokrywką, dusimy 3 minuty
- lekko solimy i pieprzymy
- kładziemy nasze warzywka na nałożoną na talerz kaszę

Uwagi:- oczywiście, można dodać sobie ziół, jakie kto lubi (oregano, tymianek, czy zioła prowansalskie)
- można dodać łyżeczkę musztardy do warzyw (ja wolę chrzan :P)

Etykiety: