Karczek Rzymski


Elo!
Imbirowo-tymiankowy Karczek rzymski poleca się na obiadek :)
Idealne danie na świąteczny obiad. Nie dość, że pyszne, to jeszcze podane w takim garnku, będzie pięknie wyglądało na
świątecznym stole :)
Dlaczego rzymski? Bo znowu użyłem garnka glinianego "rzymskiego". Ostatnio robiłem w nim kilka razy chleb gryczany (wychodzi  REWELACJA!).
Ostatnio pytacie skąd mam taki garnek, robi je firma http://www.biowin.pl/biowin. Mam od nich szynkowar, termometry do mięsa, przybory do wędzenia, dobra jakość, rozsądne ceny. Fajne pomysły na prezenty na święta można tam znaleźć :)
Tak jak pisałem przy okazji pieczenia chleba gryczanego, garnek rzymski ma taką fajną właściwość, że w środku powstaje para wodna i dany wyrób ma pieczenie z parą, coś jak piec konwekcyjny na normalnej przemysłowej kuchni. Dzięki temu mięso jest soczyste, kruche.
Co jest najlepszego w tym daniu? Jest typowo "dla opornych". Wrzucasz wszystko do garnka, wkładasz do pieca i czekasz aż się samo zrobi :)

Potrzeba na obiad dla 5-6 osób:

Wykonanie:
Uwagi:



Przygotowane mięso z warzywami 


 chwilę przed włożeniem do pieca :) 


Po wyjęciu z piekarnika :)

Etykiety: , ,