Siemanko :)
Nasze kochane urządzenie :) Normalnie po każdych warsztatach kulinarnych powinienem dostawać prowizję od producenta wolnowaru :p
W zasadzie na każdych warsztatach albo pokazuje dania z wolnowaru, albo przynoszę już gotowe. Tak jak to miało miejsce w zeszły weekend. Robiliśmy zupy i sosy i zrobiłem w domu i przyniosłem
pieczeń z wolnowaru, żeby była do sałatek jako szynka :)
Najprostszą potrawą/daniem jest gulasz. Bo to jest jedno garnkowe danie, wkładasz nabierkę, nabierasz porcje, nakładasz na talerz, wtykasz łyżkę i wołasz "NASTĘPNY!" :p
W wolnowarze to już w ogóle jest prosto, bo robi się wszystko samo. Nie trzeba się stresować.
Kilka lat temu, kiedy uczyłem gotować mojego braciszka, zadzwonił do mnie i była taka oto zabawna rozmowa:
- cześć ... robię gulasz z Twojego przepisu ..
- super braciszku i jak idzie?
- no... coś jest chyba nie tak ...
- a co konkretnie?
- dziwnie smakuje ...
- a dałeś wszystkie składniki, tak jak Ci napisałem? Mięso, warzywa, przyprawy itd?
- taaaa... dałem,,, zrobiłem wszystko jak trzeba...
- to co jest nie tak?
- jakiś taki gorzko kwaśny jest i dziwnie pachnie ...
- kurde przez telefon to ciężko stwierdzić co zrobiłeś nie tak. Ale opowiedz jak zrobiłeś ten gulasz
- No więc tak, obrałem warzywa, pokroiłem mięso, zasmażyłem, dodałem koncentratu, zasmażyłem, dodałem musztardy, zalałem wodą, dałem liście i ziele i tak jak napisałeś, nastawiłem na godzinę na gaz i poszedłem do pokoju oglądać film. Jak wróciłem do kuchni spróbować to właśnie taki niedobry wyszedł i nie wiem co dalej
- Mareczku ... a czy Ty mieszałeś ten gulasz jak się gotował?
- nie .... w przepisie nie napisałeś że trzeba mieszać ......
KURTYNA !
OKLASKI ! :D
Gulasz z karkówki z wolnowaru
Potrzeba na 4-5 porcji:
- Karkówka 1kg
- papryka 1 szt
- cebula 2 szt
- czosnek 2 ząbki
- pieczarki 200g
- marchewka 1 szt
- pietruszka 1 szt
- seler 1/4 bulwy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
Wykonanie:
- marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- paprykę przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy gniazdo nasienne z pestkami
- resztę papryki kroimy w kostkę
- pieczarki przekrawamy na cztery części (czyli na pół i każdą połówkę na pół :) )
- karkówkę kroimy w kostkę 1.5 cm na 1.5 cm
- wrzucamy wszystkie składniki do misy wolnowaru
- lekko solimy i pieprzymy
- dodajemy koncentrat i mieszamy
- dodajemy liście i ziele angielskie
- wlewamy 2 szklanki wody
- przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na 8 godzin na opcję "low"
Uwagi:
- w między czasie, tak po 5 godzinach fajnie by było zamieszać gulasz, ale nie jest to konieczne - nie przypali się :)
Etykiety: Wolnowar