poniedziałek, 12 września 2016

Warsztaty kulinarne - Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego

W weekend odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z serii "Paleo Dla Opornych"
Tym razem myślą przewodnią było hasło "Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego"
Z doświadczenia z naszej Poradni Ajwen, wiemy, jak ciężko jest odnaleźć się naszym pacjentom w nowej rzeczywistości. Kiedy ludzie słyszą, że nie będą już jeść chleba, mleka, cukru, a jeszcze do tego mają jakieś nietolerancje, to już w ogóle wpaść można w panikę.
Na naszych warsztatach można się oswoić z tematem, samemu pogotować, popróbować i co najważniejsze
, nauczyć się komponować posiłki.
Bardzo ważna jest organizacja w kuchni, tak się trzeba przygotować, żeby codziennie nie spędzać całego dnia w kuchni (chyba, że ktoś lubi- jak ja :p)
Uczyliśmy się rozbierać drób, na przykładzie kaczki. Z mięsa zrobiliśmy kaczkę duszoną w jabłkach, z korpusu i skrzydeł esencjonalny rosołek.
Przygotowaliśmy podstawowy zestaw warzywny, z którego można wyczarować różne sałatki, dania na ciepło, czy zupy. Nie tracąc dużo czasu, mając przygotowane podzespoły do składania kolejnych potraw.
Porobiliśmy kilka sosów, min. klasyczny winaigrette, miodowy, cezar, balasamiczny. Sałatka sałatką, warzywa warzywami, ale bez dobrego sosu to słabo się to je :)
Pobawiliśmy się mięsem :)
Oprócz kaczki używaliśmy karkówki - zrobiliśmy z niej steki z grilla
Korzystaliśmy ze schabu, część użyliśmy do wariacji na temat sałatki "cezar", część potraktowaliśmy jak steki. Używaliśmy do tego narzędzia - szteker, czyli siekacza do mięsa. Dzięki temu nawet karkówka staje się miękka, delikatna i przyjemna przy jedzeniu.
Z rosołu zrobiliśmy zupę  kremową zupę czosnkową, oraz powiedzieliśmy sobie jak przechowywać rosół, jak wykorzystywać i przerabiać w kolejne potrawy, z wykorzystaniem podstawowego zestawu warzywnego.
Było miło, wesoło i SMAKOWICIE :)
Zapisy na warsztaty :
http://www.ajwendieta.pl/szkolenie/warsztaty-kulinarne-pawlem-jackowskim/














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz