Pieczeń z karkówki z wolnowaru




Elo!
Kochany wolnowar :)
Marzenie każdej gospodyni domowej (paleo i nie paleo).
Pieczeń z karkówki z wolnowaru. Fantastyczna sprawa, prosta, szybka, no i przede wszystkim oszczędna, bo wolnowar mało prądu żre :)
Poza tym nie
wymaga praktycznie wcale naszej pracy. Możemy po prostu wrzucić mięso, nastawić i po kilku godzinach obiad gotowy.
Ja preferuje trochę inne rozwiązanie, owszem, trwa trochę dłużej, bo trwa półtora dnia, ale wystarczy sobie tak planować wstawianie potraw wcześniej, żeby cały czas wszystko mieć.
Grunt to zorganizowanie :)


Potrzeba:
- 1 karkówka około 1.5kg
- sól
- pieprz ziołowy
- wolnowar

Wykonanie:
- Mięso wkładam do misy wolnowaru
- posypuję solą i pieprzem
- obracam na druga stronę
- posypuję solą i pieprzem
- chwytam mięso w ręce i wcieram przyprawy z każdej strony
- wkładam mięso z powrotem do misy
- ustawiam wolnowar na opcję "low"  i nastawiam na 8 godzin
- wyłączam z prądu i zostawiam na około 10 godzin do wystygnięcia
- wystudzone mięso, razem z całą misą wolnowaru wkładam do lodówki na minimum 8 godzin
- wyjmuję z lodówki i kroję na porcję
- tłuszcz i galaretkę mieszam i wkładam do jakiegoś słoika, do wykorzystania na później
- gotowe porcje wkładam w woreczki i mrożę, część zostawiam do zjedzenia

Jak to jeść?
Na zimno:
- traktujemy takie mięso jak wędlinę, taką naszą domową szyneczkę :)
Na ciepło:
- Gotową porcję/plaster kładziemy na patelnię/rondelek, dodajemy łyżkę tłuszczu (np. smalcu) dodajemy łyżkę tłuszczu który nam został przy produkcji
Ja na ciepło robię zazwyczaj tak, że podsmażam jakieś warzywa na patelni, dokładam kawałek mięsa, podlewam lekko wodą (tak 1/4 szklanki), przykrywam pokrywką i za jednym zamachem, na jednej patelni, za jednym bałaganem mam obiadek

Uwagi:
- ile soli i pieprzu? ja tak daję z pół łyżki soli na jedną stronę i po obróceniu kolejne pół łyżki (ja lubię słone, można dać mniej)
- pieprzu ziołowego daję pełną łyżkę. Pieprz ziołowy nie jest tak ostry jak czarny pieprz, można dać więcej





Etykiety: