wtorek, 5 lipca 2016

Szynka mielona z sarny





Potrzeba na około 2 kg gotowej szynki:
  • 1.5 kg sarniny klasy II, lub gulaszowej 
  • 1 kg surowego boczku bez skóry 
  • sól, pieprz ziołowy lub zwykły
  • szynkowar 
Wykonanie
:
  •  sarninę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby łatwo mieściły się do maszynki do mięsa 
  • mielimy mięso na średnich, standardowych oczkach
  • solimy i pieprzymy
  • wyrabiamy masę mieloną rękami przez 2 minuty
  • odkręcamy szynkowar i wkładamy masę mieloną
  • zakładamy sprężynę i zakręcamy szynkowar
  • wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki (masa nam się zestali) 
  • na dwie godziny przed parzeniem szynki, wyjmujemy szynkowar z lodówki i stawiamy na stole, żeby łapał temp, pokojową
  • bierzemy duży garnek wlewamy do niego wodę i zagotowujemy
  • do gotującej wody wkładamy szynkowar 
  • minimalizujemy ogień, żeby tylko lekko woda się gotowała
  • wkładamy termometr do szynkowaru i ustawiamy temp.72 stopnie 
  • parzymy szynkę do uzyskania temp. trwa to około 1.5h
  • wyjmujemy szynkowar, odkładamy do wystygnięcia 
  • zimny szynkowar (nie odkręcamy go!) wkładamy do lodówki na minimum 12 godz
  • wyjmujemy z lodówki, odkręcamy, wyjmujemy sprężynę i wyjmujemy szynkę 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz