wtorek, 5 lipca 2016

Rumsztyk z sarny



Potrzeba na 2 porcje:
  • 0.4kg sarniny (ja używam mięsa klasy 2 lub gulaszowego)
  • sól, pieprz 
  • pieprz różowy
  • 2 łyżki smalcu
Wykonanie:
  • ja mięsa nie oczyszczam z błon (chyba, że jest naprawdę jakaś gruba), kroję w kawałki 2-3 cm, żeby maszynka miała łatwiej przy mieleniu 
  • mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku 
  • zmielone mięso doprawiam solą i pieprzem 
  • wyrabiam ręką masę mięsną, aż się ładnie sklei i powstanie jednolita masa, trwa to około 2 minut
  • dzielę mięso na dwie porcje i formuję 2 kotlety, lekko je spłaszczam ręką, tak, żeby wysokość była około 1.5 cm
  • rozgrzewam na patelni tłuszcz
  • smażę po 2 minuty z każdej strony 
  • w momencie w którym obracam mięso na drugą stronę dorzucam łyżeczkę różowego pieprzu (Asia nie lubi tego pieprzu, to jej nie daję, ja lubię jak mi tak fajnie chrupie w zębach :))
  • po usmażeniu odkładam mięso na deskę na 2 minuty, żeby odpoczęło i równomiernie rozeszły się soki w mięsie 
  • jako dodatek do rumsztyka dałem ogórki małosolne i kawałki surowej wędzonej słoniny :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz