niedziela, 10 lipca 2016

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Siema :)
Miały być małe tartaletki, ale dostałem foremki do mufinek zamiast do tart. W takim razie zrobiłem babeczki :)
Lekko zmodyfikowałem swój przepis na
spód, o to, że teraz dodaję wodę z parzenia daktyli, łatwiej mi się formuje spody:)
Do dekoracji użyłem owoców które miała "babcia" na straganie, czyli jagody, maliny, czereśnie.
Nic nie wkurza człowieka bardziej (chyba, że kamyk w bucie lub teściowa), niż trafienie pestki podczas zajadania się smakołykiem. Dlatego każdą czereśnię naciąłem z jednej strony i czubkiem noża wydłubałem pestkę. Zrobiłem tak dlatego, że przeciętą stroną kładłem na babeczce i nie było widać :) jeśli użyłbym drylownicy, miałbym ślady, a tak, ładnie wygląda, wystarczy ogonek wywalić :)

Przepis na około 10 kruchych babeczek
  • 200g wiórków kokosowych
  • 80g daktyli 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 banany
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • małe pudełko malin
  • małe pudełko jagód
  • 10 szt. czereśni 
  • 10 listków mięty 
Wykonanie:
  • zagotowujemy wodę w czajniku
  • wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości 1/4) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie 
  • daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę
  • zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło daktyle
  • przykrywamy pokrywką i czekamy 2 minuty
  • dodajemy olej kokosowy
  • miksujemy blenderem na gładką masę
  • dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ręką (można początkowo łyżką, bo to trochę ciepłe będzie) aż masa się dobrze połączy
  • do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę, w tym czasie 
  • bierzemy foremki do mufinek 
  • nakładamy po 2 łyżki ciasta na foremkę 
  • do jakiejś miski wlewamy trochę ciepłej wody
  • maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremkę (dość mocno, żeby się dobrze skleiło)
  • tak uszykowane foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki 
  • w tym czasie obieramy banany
  • wkładamy je do jakiegoś naczynia, dolewamy wodę z żelatyną
  • wyciskamy sok z cytryny
  • blendujemy na gładką masę 
  • wkładamy do lodówki 
  • w tym czasie szykujemy owoce 
  • jagody zalewamy zimną wodą, płuczemy i odcedzamy na sitku
  • czereśnie płuczemy i nożykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem noża wydłubujemy pestkę
  • malin się nie myje, trzeba przejrzeć tylko czy jakąś nie jest popsuta
  • wyjmujemy foremki z ciastem
  • ostrożnie małym nożem oddzielamy rant foremki od ciasta
  • przekładamy foremkę "do góry nogami" na swoją dłoń i delikatnie wyduszamy z foremki
  • uzyskujemy gotowe foremkę z ciasta
  • wyjmujemy masę bananową
  • powinna już być lekko stężała, ale jeszcze nie zamieniona w formę stałą, jak jest wodnista, to jeszcze na 10 min do lodówki włożyć
  • masę bananową rozmieszać rózgą i nakładać do 2-3 wysokości babeczek
  • na wierzch nakładać owoce 
  • dekorować miętą
  • jeśli zostało masy bananowej to sobie włożyć do jakiejś szklanki i będzie fajny deser 
Uwagi:
  • foremki do mufinek dostałem silikonowe z "pepko" 10 zł za 10 sztuk - są rewelacyjne :p 








4 komentarze:

  1. o. jEST TO DO ZROBIENIA. tYLKO uściślilabym, kiedy się robi ciasto, kiedy masę bananową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) przecież napisałem krok po kroku jak to zrobić :) w czasie gdy robimy ciasteczka moczy się żelatyna. Gdy już skończymy foremki wykładać ciastem szykujemy masę bananową :)

      Usuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy :D właśnie zrobione babeczki chłodzą się...aż żal nie spróbować, ale na noc nie jadam heh. ciężko bedzie zasnąć <3

    OdpowiedzUsuń