Żeberka z wolnowaru



 Cześć :)
Dziś pokażę wam , jak zrobić szybko ( długo :p ) żeberka :)
Moja nowa zabawka - wolnowar  zachwyca
mnie coraz bardziej :)
Kupiłem półtora kilograma żeberek , po prostu je podzieliłem , posmażyłem chwilę na patelni , wrzuciłem do wolnowaru , dodałem warzywa i samo się zrobiło . Piękna sprawa , smak - boski :)

Potrzeba na około 5- 6 porcji 
- 1.5 kg żeberek " paski "
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- 1/2 selera , który jest wielkości grejfruta
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- sól , pieprz ziołowy

Wykonanie : 
- najpierw obrałem cebulę , czosnek i pokroiłem w paski/piórka
- obrałem marchew , seler , pietruszkę i pokroiłem w plastry
- żeberka pokroiłem tak , żeby były po dwie kosteczki  w każdym kawałku
- posoliłem i posypałem pieprzem
-  rozgrzałem na kuchence dużą patelnię
- na gorącą patelnię wrzucałem mięso
- obsmażałem po 3 minuty z każdej strony
-  usmażone przełożyłem na chwilę do miski
- patelni nie myłem , od razu na niej smażyłem cebulę i czosnek
- na dno wolnowaru włożyłem przesmażoną cebulę z czosnkiem
- dodałem marchew, pietruszkę i seler
- położyłem na tym żeberka
- na wierzch dodałem koncentrat pomidorowy
- ustawiłem wolnowar na "low"  i czas na 8 godzin
- po 4 godzinach podniosłem pokrywkę
- drewnianą łyżką zamieszałem
- przykryłem pokrywką i gotowało się do końca czasu ,czyli jeszcze 4 godziny

Uwagi : 
- mięso rozpływa się w ustach
- kosteczki same się wysuwają z mięsa :)
- kilka porcji zamroziłem razem z warzywami i naturalnym sosem




żeberka :)

Obsmażone mięso + warzywa , z koncentratem chwilę przed włączeniem urzadzenia


została mi jeszcze dynia z poprzedniego obiadu , więc oprócz warzyw z gotowania  odgrzałem jeszcze kawałki dyni


Jak mrożę ?
- biorę żołnierki metalowy kubek ( są np. w tezko )
- do kubka wkłądam woreczek
- na porcję daję dwa kawałki żeberka i nabierkę warzyw z sosem
- zawiązuję woreczek , wkłądam do jakiegoś pudełka i do zamrażarki :)

Etykiety: ,