sobota, 9 stycznia 2016

Żeberka z wolnowaru



 Cześć :)
Dziś pokażę wam , jak zrobić szybko ( długo :p ) żeberka :)
Moja nowa zabawka - wolnowar  zachwyca
mnie coraz bardziej :)
Kupiłem półtora kilograma żeberek , po prostu je podzieliłem , posmażyłem chwilę na patelni , wrzuciłem do wolnowaru , dodałem warzywa i samo się zrobiło . Piękna sprawa , smak - boski :)

Potrzeba na około 5- 6 porcji 
- 1.5 kg żeberek " paski "
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- 1/2 selera , który jest wielkości grejfruta
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- sól , pieprz ziołowy

Wykonanie : 
- najpierw obrałem cebulę , czosnek i pokroiłem w paski/piórka
- obrałem marchew , seler , pietruszkę i pokroiłem w plastry
- żeberka pokroiłem tak , żeby były po dwie kosteczki  w każdym kawałku
- posoliłem i posypałem pieprzem
-  rozgrzałem na kuchence dużą patelnię
- na gorącą patelnię wrzucałem mięso
- obsmażałem po 3 minuty z każdej strony
-  usmażone przełożyłem na chwilę do miski
- patelni nie myłem , od razu na niej smażyłem cebulę i czosnek
- na dno wolnowaru włożyłem przesmażoną cebulę z czosnkiem
- dodałem marchew, pietruszkę i seler
- położyłem na tym żeberka
- na wierzch dodałem koncentrat pomidorowy
- ustawiłem wolnowar na "low"  i czas na 8 godzin
- po 4 godzinach podniosłem pokrywkę
- drewnianą łyżką zamieszałem
- przykryłem pokrywką i gotowało się do końca czasu ,czyli jeszcze 4 godziny

Uwagi : 
- mięso rozpływa się w ustach
- kosteczki same się wysuwają z mięsa :)
- kilka porcji zamroziłem razem z warzywami i naturalnym sosem




żeberka :)

Obsmażone mięso + warzywa , z koncentratem chwilę przed włączeniem urzadzenia


została mi jeszcze dynia z poprzedniego obiadu , więc oprócz warzyw z gotowania  odgrzałem jeszcze kawałki dyni


Jak mrożę ?
- biorę żołnierki metalowy kubek ( są np. w tezko )
- do kubka wkłądam woreczek
- na porcję daję dwa kawałki żeberka i nabierkę warzyw z sosem
- zawiązuję woreczek , wkłądam do jakiegoś pudełka i do zamrażarki :)

8 komentarzy:

  1. to więcej przepisów na wolnowar - sama mam i się kurzy.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A możecie napisać czemu wybraliście crockpota? Co ma takiego czego nie mają tańsze wolnowary i czy jest to niezbędne/bardzo użyteczne? Przymierzam się właśnie do zakupu czegoś w tym stylu i będę wdzięczna za kilka słów "recenzji".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego crockpot ? bo był za pól ceny na wyprzedaży :p

      Usuń
  3. A ja bym chętnie przeczytała porównanie wolnowar vs. szybkowar. Nie koniecznie w kwestii "przed pracą nastawiam, wracam i obiad gotowy". Bardziej chodzi mi o walory odżywcze itd. szybkowar posiadam i zastanawiam się czy w ogóle jest sens kupować kolejne urządzenie, które będzie zajmowało miejsce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam szybkowaru , wolnowaru też nie planowałem kupić .
      Akurat przed świętami znalezliśy wolnowar za pół ceny i z ciekawości kupiłem . Moge porównać wolnowar który kupiłem za 200 złoty do pieca konwekcyjnego za kilkadziesiąt tysiecy . Żeberka i pieczeń z wolnowaru wychodzą dużo smaczniejsze , a robię tak samo

      Usuń
  4. Ja mam tani wolnowar z lidla i też się zachwycam :) Mam pytanie: nie dajesz do tych żeberek żadnego płynu? Bulionu czy wina? Mam w lodówce wołowy szponder i szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety przepis dosyć niesmaczny jak dla mnie. Niezamarynowane żeberka nawet z wolnowaru nie były smaczne. Koncentrat pomidorowy nadał dziwnego posmaku w mięsie. Smalec ? Do już tłustych żeberek to też lekka przesada aczkolwiek myślę że i na taka kuchnie znajda się smakosze :) Pozdrawiam i wyczekuje nowych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń