Szynka i gulasz w jednym wolnowarze



Siemanko :)

Kolejne danie z wolnowaru :)
Tym razem zrobiłem dwa w jednym . Kupiłem kawał szynki ( 2.5kg) . Ciekawość mnie
zżerała czy to się tak da przerobić . Da się :p Ledwo się zmieściło wszystko , ale udało się wyśmienicie :)
Połowę zostawiłem jako pieczeń , a połowę pokroiłem i dodałem do warzyw i mam gulasz :)

Potrzeba na 7 porcji pieczeni i 7 porcji gulaszu :
- szynka 2.5 kg
- marchewka 3 sztuki
 - pietruszka 2 sztuki
- cebula 3 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- papryka 2 sztuki
- seler 1/2 selera wielkości grejfruta
- sól, pieprz ziołowy

Wykonanie : 
- cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto chce ( ja pokroiłem cebulę w piórka a czosnek w plastry )
- marchew i pietruszkę obrać i przekroić każdą na wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki
- seler obrać i pokroić w kostkę
- paprykę przekroić na pół , wyjąc gniazdo nasienne z pestkami i wyrzucić , a paprykę pokroić jak kto chce ( ja pokroiłem w szersze paseczki )

Wykonanie : 
- pokrojone warzywa układamy na dnie wolnowaru
- mięso solimy i pieprzymy z każdej strony dokładnie
- kładziemy szynkę na warzywach
- przykrywamy pokrywką
- ustawiamy czas na 10 godzin
- ustawiamy opcję "Low"
- po 7 godzinach podniosłem pokrywkę i obróciłem mięso na drugą stronę
- gdy minęło te 10 godzin po prostu wyłączyłem wolnowar i zostawiłem na cały dzień żeby wystygło wszystko
- wieczorem wyjąłem mięso na talerz i włożyłem do lodówki
- warzywa w kamionkowej misie też oczywiscie włożyłem do lodówki
Dlaczego ?
- mięso które jest ugotowane/upieczone ciężko się kroi na świeżo . Gdy się je włoży do lodóki na kilka godzin to mięso się "ściąga " i łatwiej się  kroi ( nie rozwala się )



Mięso zrobione, po nocnym odpoczynku w lodówce , lekko się kroi i nie rozpada się


Moją metodą " kubeczkową " pomrooziłem plastry mięsa  , do każdej porcji dałem pół nabierki warzyw


resztę mięsa ( a konkretniej połowę ) pokroiłem w kostkę , dodałem do warzyw i zamieszałem - w ten sposób otrzymałem gulasz :)
Gulasz tak samo "metodą kubeczkową " pomroziłem

Etykiety: ,