Karkówka z buraczkami duszonymi w cebuli



Dziś jeden z wielu szybkich obiadów  :) Jeśli ktoś lubi sobie ułatwiać życie w kuchni , tak jak ja , to buraczków piecze , lub gotuje od razu kilka kilo . Wtedy np. przy braku czasu , można szybko zrobić obiad . Wystarczy buraczki wyjąć z lodówki , obrać ze skórki , przyszykować cebulę i jakieś mięso . Ja użyłem
plastrów karkówki . Dzięki temu , że używam siekacza do mięsa , smażenie znacznie się skraca . Po prostu , nie muszę się bać , że będzie  twarde w środku . jak ktoś baaardzo się będzie starał , to można tak mięso ponacinać , że da się je nawet łyżką kroić :p Na jednej patelni smaży się mięso , a na drugiej duszą w tłuszczu buraczki z cebulą . Ja oczywiście preferuje smalec , ale spokojnie można na maśle klarowanym , a nawet kokosowym tłuszczu ( buraczki z aromatem kokosa są kozackie w smaku :)  )

Potrzeba na dwie porcje : 
- kilka ugotowanych ( około 0.5 kg )lub upieczonych buraków - o burakach  W TYM MIEJSCU 
- 1 cebula
- 2-3 łyżki smalcu , lub innego tłuszczu
- 2 plastry karkówki ( każdy plaster po około 200g )
- sól, pieprz
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:
- buraki obrać , pokroić - ja pokroiłem w cząstki , bo lubię czuć co gryzę , ale można w plastry
- cebulę pokroić jak kto umie , ja pokroiłem w piórka
- bierzemy patelnię , dodajemy łyżkę tłuszczu , rozgrzewamy na kuchence
- wrzucamy cebulę , zasmażamy z 3 minuty i dorzucamy buraczki
- solimy i pieprzymy
- przykrywamy pokrywką , ustawiamy mały płomień i tak z 10-15 min, niech się duszą z cebulą
- teraz szykujemy mięso
- karkówkę z obu stron solimy , pieprzymy i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim
- następnie siekaczem dokładnie kawałek przy kawałku nakłuwamy , przez to przyprawy wejdą w głąb mięsa i poprzecinają żyły i błony
- bierzemy drugą patelnię , rozgrzewamy
- na suchą gorącą patelnię kładziemy plastry mięsa ( dzięki temu tłuszcz nas nie opryska)
- dodajemy łyżkę tłuszczu
- smażymy na średnim ogniu po 5 min z każdej strony
- po czym ustawiamy minimalny płomień, przykrywamy pokrywką i tak z 3 minuty niech sobie jeszcze karkóweczki  poleżą na patelni
- i nakładamy na talerze zawartość obu patelni :)

Uwagi :
- jeśli ktoś chce , to może sobie buraczki pokropić jakimś kwasem , czy to cytryną  , czy occtem jabłkowym/winnym  . Mi takie słodkawe tu pasowały i niczym nie zakwaszałem



Plastry karkówki posolone i popieprzone , posypane czosnkiem niedźwiedzim ,następnie  potraktowane siekaczem do mięsa


obrane ugotowane , pokrojone  buraczki i cebula pokrojona w "piórka"


Buraczki z cebulą podsmażone na tłuszczu

Etykiety: