Medaliony cielęce z cukinią i pomidorami , duszone na szałwiowym maśle



Proste danie , można zrobić na jednej patelni , za jednym razem . Cielęcina wiele czasu nie potrzebuje , "żeby dojść " :) A cukinia , zwłaszcza jak jest młoda , to nawet na surowo można ją jeść , więc też długiej obróbki termicznej nie potrzebuje . Jedyną trudność jaką tu widzę , to mięso . Raz , że cielęcina tania nie jest , dwa czasami
ciężko dostać w sklepie , trzy jakość tej cielęciny . Najlepszy byłby schab cielęcy . Mięso to pokryte jest błoną , trzeba odciąć ją  wszędzie  , żeby mięso zostało "czyste " . Także trochę roboty z przygotowaniem może być . Ale  ... nie lękajcie się ! jeśli kogoś przerasta cena cielęciny , lub nie chce mu się bawić w obieranie mięsa z błon , to zawsze może użyć polędwiczki wieprzowej . W tym zestawie będzie smakować tak samo pysznie :)

Potrzeba na jedną porcję : 
- 150 - 200 gram  cielęciny lub polędwiczki wieprzowej
- kilka plastrów cukinii , około centymetrowej grubości  
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- gałązka świeżej szałwii
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie :
- cebulę i czosnek obieramy , kroimy jak kto potrafi , ja kroję w plastry
- pomidora myjemy i kroimy w plastry , jak jest średni , to na 4 plastry
- cielęcinę obieramy z błon i kroimy w centymetrowe plastry ( jeśli używacie polędwiczki wieprzowej , to  nie musicie błony odcinać , wystarczy pokroić w plastry )
- pokrojone mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa , nie za mocno , tak ,żeby jeszcze raz zwiększyło swoją objętość na desce
- bierzemy patelnię , kładziemy na kuchence , zapalamy gaz i chwilę czekamy aż będzie gorąca
- na gorącą suchą patelnię układamy plastry mięsa
- po jakiejś minucie dodajemy łyżkę tłuszczu
- smażymy minutę , obracamy na drugą stronę
- smażymy mięso minutę i zdejmujemy  na chwilę z patelni , na jakiś talerzyk, czy miseczkę
- na pustą patelnię po mięsie wrzucamy cukinię , cebulę i czosnek
- dodajemy łyżkę tłuszczu , zasmażamy z 2 minuty , mieszamy , zasmażamy jeszcze z minutę
- dorzucamy usmażone mięso , oraz pokrojonego pomidora  , na patelnię ,gdzie mamy warzywa
- lekko solimy , pieprzymy , dodajemy szałwię
- mieszamy i przykrywamy pokrywką
- dusimy 3-5 minut ( zależy jakie chcecie mieć mięso i jak bardzo miękką cukinię , ja wolę lekko twarde , dlatego krótko duszę )
- podnosimy pokrywkę i przekładamy nasze gotowe danie na talerz

Uwagi :
- dlaczego na suchą gorącą patelnię kładziemy mięso ? , ano dlatego , że nic nie będzie pryskać i nie poparzycie się gorącym tłuszczem
- najłatwiej "klepie się mięso " jeśli robi się to przez kawałek folii spożywczej , lub woreczek do żywności . Kładziemy  plaster mięsa , na niego kładziemy kawałek folii i klepiemy tłuczkiem . Daje to taki efekt , że mięso nie przykleja się do tłuczka

Etykiety: