niedziela, 16 sierpnia 2015

Żubrgruszka



Asia kupiła śmieszne gruszki, takie czerwone . Miały iść na sorbet . Twarde to było jak pietruszka , mało soku miały i mało słodkie były . Średnia opcja na pyszny soczysty sorbet . W pierwszej chwili
, nie myśląc wiele , wrzuciłem je na patelnię na masło klarowane , potem to już samo poszło i mleko kokosowe i laska wanilii i laska cynamonu i trochę miodu i .... Miałem w planie dać trawę cytrynową , ale spojrzałem na słoik w którym trzymam suszoną trawę żubrową . Raz kozie śmierć, co wyjdzie , to wyjdzie ... Wyszło po prostu zajebiście :D połączenie słodko-kwaśnego smaku z aromatem waniliowo cynamonowym z wyraźnym smakiem żubrówki , sam się zdziwiłem jak to spróbowałem :p Tym bardziej , że robiłem to przed snem , po prostu , ot tak, w 15 min deser dla 5 osób . Dłużej robiłem sorbet , bo trzeba było z pół godziny poczekać , aż truskawki trochę puszczą :p

Potrzeba na 4 porcje :
- 4 twarde gruszki
- 2 trawy żubrowe ( suszone , lub świeże )
- laska cynamonu
- 1/3 laski wanilii ( albo ze 4 kropelki olejku waniliowego )
- 2 goździki
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka miodu ( jak gruszki są słodkie to nie trzeba )
- 1/2 cytryny

Sorbet truskawkowy :
- 0.2 kg truskawek ( mogą być mrożone, jeśli macie świeże to je zamroźcie  )

Wykonanie :
- wyciskamy sok z cytryny i przelewamy przez sitko , żeby pestek nie było :)
- laskę waniliową przekroić wzdłuż  na pół
- gruszki obrać , przekroić na pół , wydłubać pestki i ogonek
- bierzemy rondelek lub głęboką patelnię i kładziemy na kuchence
- gdy będzie gorące to wrzucamy gruszki , płaską stroną na dnie
- dodajemy masło do rondla
- smażymy około 4 minut i obracamy na drugą stronę
- znowu smażymy 4 minuty
- dolewamy mleko kokosowe
- dodajemy laskę cynamonu , wanilię , goździki , miód
- dodajemy sok z cytryny i dwie trawy żubrowe
- przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut
- sprawdzamy np. patyczkiem/wykałaczką , czy gruszki są miękkie , jeśli jeszcze lekko twarde , to jeszcze z 5 minut niech się gotują
- każdemu nakładamy na talerz po 2 połówki gruszki i polewamy łyżką wytworzonego sosu
- ja dodałem jeszcze sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy :
- truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 minut wcześniej , wziąć nóż i sprawdzić , czy da się przekroić , jeśli nożem nie możecie , to blender też będzie się męczył i może się spalić
- zmiksować truskawki blenderem i kulkownicą , lub łyżką nakładać każdemu porcję na talerz

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja, tylko skąd wziąć trawę żubrową?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam na ogródku dostałem sadzonkę i sobie rośnie między dyniami :) . Sklepów jest Full co sprzedają trawę żubrową. Wpisz w Google i wybierz sklep i odpowiadającą Ci cenę . Od kilku złotych można trawę kupić.
    Pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń