Sos winaigrette kolendrowo - koperkowy




W marcu gdy sialiśmy na działce wszystkie warzywa , robiliśmy tak , że w rządkach sialiśmy też
koper . Robiliśmy tak z dwóch powodów . Po pierwsze , żeby szybko wschodzący koper wyznaczył nam rządki ( żebym wiedział gdzie mam nie deptać  :p ) , a po drugie , koper szybko rośnie , jest go dużo i mrozimy całe pękate woreczki . Dlatego mój wiosenny sos winaigrette zdominowany jest koperkiem .Normalnie daję kopru pół na pół pietruszką zieloną , ale ta jeszcze rośnie i jest jej mało . Na balkonie za to jak głupia rośnie mi kolendra , chce też kwitnąc i co chwilę kwiaty próbuje wypuszczać . Przycinam ją co kilka dni i dodaje do sosu zamiast pietruszki . Ponieważ Asia ma nietolerancje na cytrusy , nie używam też cytryn/pomarańczy . Sosik zazwyczaj szykuje moja cudowna żona , robi taki jaki sama lubi jeść tzn. dodaje duuuużo czosnku :)
Podaję , od razu przepis na około litrowy słoik ( nam dwojgu na kilka dni starcza taki sos , jemy codziennie minimum jedną sałatkę polaną sosem )

Potrzeba :
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego  czosnku ( Asia to chyba całą główkę daje i jest fest czosnkowy ;p )
-  1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego ( jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej )
- łyżka miodu
-  kieliszek octu jabłkowego ( 50 ml )
- pęczek koperku
- taka sama ilość świeżej kolendry ( można kupić w doniczkach w marketach za 3-5 zł )
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie :
-  bierzemy jakiś garnek/miskę  ( my używamy wiaderka litrowego po twarogu )
- koperek i kolendrę rwiemy w rękach na mniejsze kawałki , albo nożem kroimy na 4-5 części ( żeby blender miał łatwiej przy mieleniu )
- zieleninę wrzucamy do naszego naczynia w którym będziemy miksować sos
- wlewamy oliwę
- dorzucamy czosnek
- dodajemy musztardę
- dodajemy miodzik
- miksujemy blenderem ręcznym tak ze minimum minutę , żeby dobrze się zmiksowało
- powinna się zrobić lekko gęsta masa
- bierzemy szklankę z wodą , wlewamy połowę i miksujemy kilka sekund
- jak jest nadal gęste , (a pewnie jest ;p ) dolewamy jeszcze trochę wody i miksujemy dalej
- jak gęste ma być ? zależy jakie lubicie , Asia potrafi zrobić o konsystencji majonezu , albo rzadkiego jogurtu :p  ,  wodą regulujecie gęstość . Ja lubię jak taki , który ładnie leci z butelki , ale nie jest rzadki :)
- po zmiksowaniu próbujecie i dodajecie ewentualnie soli i pieprzu jeśli potrzeba

Uwagi :
- sos powinien być intensywny w smaku , czyli i sól i pieprz i kwasowość musi być czuć , bo jak zrobicie sos który będzie smakował jak próbujecie łyżką , to jak polejecie sałatę , to stwierdzicie , żę sałatka jest słabo doprawiona , także odrobinę bardziej doprawiajcie niż wam się wydaje
- jak ktoś ma blender kielichowy to oczywiście może sobie w nim zrobić . My wolimy blender ręczny . Czemu ?  Łatwiej się  go myje  :d;d;d;d




kwitnąca kolendra , wygląda jak wykąpany kot , bo już kilka sosów na niej zrobiliśmy :)

Etykiety: