wtorek, 2 czerwca 2015

Rabarbar , jak przeprowadzić obróbkę


Rabarbar , to takie  wesołe warzywo , które udaje
owoc :p . Ma witaminy A,C,E , zawiera potas ,kwas foliowy i błonnik , ale zawiera też niestety  kwas szczawiowy . Nie jest moim celem pisać na blogu co jest jak zdrowe i później w komentarzach czytać  , że jedni  powiedzą , że dana rzecz jest zdrowa , a druga strona napisze , że jednak nie zdrowa :p . Lubię rabarbar , rośnie u nas na działce , od kiedy pamiętam , nie jest go dużo , bo dwa niewielkie krzaczki , więc siłą rzeczy za wiele go nie zjemy  :) . Jest bardzo kwaśny , co cieszy Asię , bo ona lubi kwaśne rzeczy . Co ciekawe  , im bardziej będzie miał czerwone łodygi , tym jest mniej kwaśny , takie też zrywam , bo są też większe :) . Co z tego robię ? Różne rzeczy , kompot ( zalewam wodą pół na pół i daję łyżkę miodu  , albo zamiast miodu daję tyle samo truskawek co rabarbaru ) , ale najwięcej robię musów . Musy przerabiam na desery , mieszam to z różnymi owocami , miksuje i mam musy , albo mrożę i mam sorbety . W weekend właśnie na bazie rabarbaru zrobiłem deserki z truskawkami :) . Tak sobie piszę  radośnie , a w zasadzie to ten post maił być o tym , jak się obiera rabarbar :p Warzywo to w tym względzie jest bardzo podobne do szparagów . Jedno i drugie składa się z takich włókien , które można obierać i obierać , aż nic nie zostanie :p W jednym i drugim przypadku robię tak , że zaczynam obieranie od grubego końca warzywa . Odcinam z centymetr i nożykiem tak z milimetr podważam  i ciągnę ostrożnie nożem strugę do końca łodygi . Jak są długie , to je kroję najpierw na mniejsze kawałki , przeważnie na połowy . Ważne jest przy obieraniu rabarbaru , tak samo zresztą jak przy szparagach , żeby obierać struga przy strudze . Starałem się pokazać to na zdjęciu , pierwszy w prawej jest obrany z wierzchniej twardej warstwy . Pierwszy z lewej jest zaczęty , a środkowe są w połowie obierania . Zrobiłem tak tylko , żeby pokazać jak powinno się prowadzić nóż , żeby dokładnie obrać warzywo . Normalnie to chwytam początek strugi , ciągnę do końca , obok łapię kolejną i obieram do końca i tak dalej , aż  obiorę całą łodygę :)

Jak gotuję rabarbar ? - szybko :p
po obraniu kroję na kawałki około 1.5 cm
- wrzucam do garnka
- zalewam wrzątkiem , wody ma być dosłownie na centymetr w garnku , tylko tyle , żeby się nie przypalał na początku . Rabarbar , ma dużo wody i po chwili ją "puszcza " , także  będzie się gotował  we "własnym sosie " :)
- przykrywam pokrywką i gotuję 5- 10 minut ( zależy ile tego mam w garnku )
- odkrywam pokrywkę i zostawiam do wystudzenia
- jak mam większą ilość , to po wychłodzeniu wstawiam do lodówki . Kilka dni spokojnie może stać i na bieżąco po trochu zużywam do deserków :)
A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz