niedziela, 17 maja 2015

koktail ananasowy , gruszkowy i czekoladowo rabarbarowy



W piękny , ciepły i słoneczny dzień nie ma nic lepszego niż pyszny
koktail owocowy :) Od lewej strony koktail ananasowy , gruszkowy i czekoladowo rabarbarowy  Zupełnie przypadkowo musiałem zrobić 3 różne . Powód okazał się bardzo prosty . Po porozdzielaniu części świniaka i wyrobów w szufladach zamrażarki nie zostało już nic miejsca . A miałem pozamrażane po trochu pokrojonych gruszek , ananasów i masę czekoladowo rabarbarową . Przeznaczone były na sorbety . Spodziewaliśmy się gościa , gość nie dojechał , my nie mieliśmy czasu , owoce się w lodówce rozmroziły . Co tu zrobić , co tu zrobić ? blender , mleko kokosowe i wziuuuuu !

Koktail czekoladowo rabarbarowy na około 4 porcje  :
- 0.3 kg rabarbaru
- 0.2 kg jabłek
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka miodu
- 0.5 l mleka kokosowego

Wykonanie :
- rabarbar obrać , tak jak szparagi , czyli struga przy strudze
- obrany rabarbar pokroić w kawałki wielkości kostki do gry
- jabłka obrać i pokroić w kostkę
- jabłka i rabarbar wrzucić do garnka , wlać 1/4 szklankę wody i gotować 10 minut na małym ogniu
- czekoladę połamać na kostki i dorzucić do garnka
- dodać miód
- mieszać aż się wszystko rozpuści
- zmiksować blenderem na gładką masę
- dodać mleko kokosowe i zmiksować jeszcze raz

Kokatail ananasowy na około 4 porcje  :
- 0.5 kg ananasa
- 0.5 l mleka kokosowego

Wykonanie :
- ananasa obrać i pokroić w kostkę
- wrzucić do blendera , wlać mleko kokosowe i zmiksować

Koktail gruszkowy na około 4 porcje :
- 4  gruszki
- 0.5 l mleka kokosowego

Wykonanie :
- gruszki obrać
- pokroić w kostkę
- wrzucić do blendera , wlać mleko
- zmiksować

Uwagi :
- ja mam proporcje takie , że tyle mleka wlewam , ile mam owoców , jeśli jest za gęste to dolewam mleka kokosowego , my wolimy jak jest takie gęściejsze , taki deserek nam wychodzi :)
- miód jest sprawą  indywidualną , a tyle , jeśli w koktailu ananasowym i gruszkowym to nawet cytryny można by trochę wycisnąć , bo są słodkie , to przy rabarbarze , bez słodzika ciężko to było połknąć . Rabarbar  jest smaczny , ale kwaaaaśny :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz