Trzy dni temu robiliśmy a Asia deserek , ale dopiero dziś mam chwilę , żeby coś więcej o tym
napisać :)
Asia już jakiś czas temu pytała , czy możemy podkręcić sorbet ananasowy banankami , pewnie , że możemy, jest przepyszny . Ja po prostu lubię mieć osobne smaki , ale czego się nie robi dla swojej lepszej połówki :]
Co do kawy , Asia oczywiście nie może mieć normalnej i pije kawę wiśniową ze spienionym mlekiem kokosowym , a ja piję zwykłą kawę z ekspresu zalaną spienionym mlekiem kokosowym
Potrzeba na 3-4 porcje :
- 2 banany
- 1/4 ananasa
- 0.2 kg mrożonych truskawek
- blender ręczny
- 1/4 cytryny
Wykonanie :
- ananasa obieramy ze skóry
- kroimy w kostkę (to jasne kółko ze środka się wyrzuca , jak drewno smakuje .. )
- wkładamy do miseczki a miseczkę do zamrażarki
- banany obieramy ze skóry , kroimy w plasterki
- pokrojone banany dajemy do miski i do zamrażarki
- około 3 godzin mrozić
- truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 minut wcześniej , wziąć nóż i
sprawdzić , czy da się przekroić , jeśli nożem nie możecie , to blender
też będzie się męczył i może się spalić, Nastepnie zmiksować blenderem truskawki
- wyjąć zamrożone banany i ananasa
- zmiksować blenderem banany , dorzucić do tego zamrożone kawałki ananasa , wycisnąć sokj z cytryny i zmiksować razem
- do pucharków, kieliszków , czy miseczek nakładać jasny sorbet , a na niego czerwony , jak ktoś już ma miętę , to dodaje do dekoracji ( moja mięta na razie rośnie :) )
Uwagi :
- najlepiej robić takie sorbety porcjami , ja wkładam do litrowego wiaderka po maśle klarowanym , nie więcej niż do połowy kubełka owoców na raz do mielenia , blender łatwiej ciągnie
- jeśli mrozicie owoce dłużej , to też tak z 40 minut wcześniej wyjmijcie z zamrażarki (zależy jaką ilość macie ) i zawsze najpierw zanim zaczniecie blendować , sprawdzajcie nożem , czy da się kroić kawałek zamrożonego owocu
- jak najprościej obrać ananasa? pokroić w półtora centymetrowe plastry i każdy plaster obrać nożykiem :)
Etykiety: Deserki