Sałata rzymska z surową suszoną szynką



Przed wielkanocą wrzucałem przepis na suszoną szynkę ze schabu . Najpierw była
natarta cukrem , potem solą , a następnie suszona ( chodzi o TEN przepis ) . Próbowałem zrobić i zrobiłem tylko w soli , na jeden dzień natarłem solą , opłukałem i natarłem przyprawami. Różnica jest taka , że takie trochę bardziej suche to mięso mi się wydaje ( co w niczym mi nie przeszkadza ! ) i troszeczkę słone , co w sumie też mi nie przeszkadza, zwłaszcza jeśli te wędlinę jem praktycznie zawsze z jakąś sałatką :)  . Mimo wszystko uważam , że opcja z cukrem jest jednak trochę lepsza w smaku, np, na święta , gdy przyjadą goście z własnym chlebem , na który sobie mogą położyć taką szyneczkę   :)

Potrzeba na jedną porcję :
- 1/4 sałaty rzymskiej
- 1 mały  pomidor lub pół dużego
- 1/2 górka zielonego
- 1 obrana cebula czerwona
- 1/4 papryki ( my najbardziej lubimy żółtą  , bo jest wesoła :)
- 1/2 avokado
- kilka plastrów suszonej szynki ( albo innej wędliny )
- 1 łyżka nasion słonecznika
- kilka łyżek sosu winaigrette z TEGO przepisu

Wykonanie :
- z sałaty poobrywać liście , te końcówki  twarde u spodu odrywam i wyrzucam  , są takie lekko gorzkie
- sałatę ułożyć na talerzu
- ogórka i pomidora opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jak kto umie , ułożyć na sałacie
- paprykę pokroić jak kto chce ( ja pokroiłem w kostkę) i posypać
- avokado obrać i pokroić , albo przekroić na pół i łyżeczką powydłubywać kawałki miąższu i położyć na sałacie
- na wierzchu ułożyć plastry szynki
- z cebuli czerwonej ukroić kilka plastrów i położyć na górze
- polać sosem winaigrette
- posypać słonecznikiem



Uwagi :
- na wierzch dałem moje ulubione ziele , czyli tymianek cytrynowy , przez co sałata jest taka świeża i aromatyczna

Etykiety: