Zakup połowy świni :p



                   
     KIEŁBASY , KASZANKI , SZYNKI , SADŁO , SŁONINA,MIĘSO , KOŚCI , SALCESON

W niedzielę  pojechałem odebrać
zamówioną świnię . Z koleżanką z pracy postanowiliśmy , że weźmiemy na pół . Mięso brałem od gościa pierwszy raz , ale ktoś mi go polecił i że warto te 150 km pojechać .
Facet jest rzeźnikiem , ma normalnie w obejściu postawioną ubojnie i masarnie. Oprócz tego że dzieli mięso to jeszcze może z tej świni zrobić wyroby . Uznaliśmy że połowę na mięso , połowę na wyroby chcemy .
Ale nie jest tak łatwo , że świnię kupuje się na osiedlu pod domem , nie nie nie :p
Po mięso jechaliśmy o 7 rano za Grodzisk Wielkopolski . Ode mnie z domu 77 km w jedną stronę .
Tak jak wyjechałem o 7 z domu , tak wróciłem z mięsem o 11 rano .
Słoninę  i sadło już przetopiłem , wyszło mi 6.5 Litra  smalcu + micha skwarek . Kości właśnie gotuję w dwóch dużych garach z warzywami , będzie jako baza do zup, sosów , galartów . Mięso poporcjowałem w mniejsze kawałki i pomroziłem , tak samo wyroby . Zmieściłem się w zamrażarce i w lodówce :) ( bo już miałem uszykowane miejsce u sąsiadów " w razie czego " )

Co kupiłem ? Przypominam , że to połowa świni :p
Mięsko :
- schab 2.5kg
- 4 szynki - 4.6kg
- boczek 2.2 kg
- żeberka 1.6 kg
- polędwiczka wieprzowa 0.33 kg
- karkówka  1.6 kg
- golonki 2.5 kg
- nogi/stópki 2 szt
- sadło 2.6kg
- słonina 5kg
- wątroba 0.5kg
- ogon 1 szt

Wyroby :
- szynka wędzona parzona 1.1kg
- krakowska sucha 1kg
- metka tatarowa 0.4 kg
- pasztetowa  0.4 kg
- kiełbasa w słoiku 0.3kg
- pasztet w słoiku 0,2 kg
- kiełbasa śląska  7kg
- kiełbasa polska  3.5 kg
- kaszanka 3 kg
- parówki grube 1 kg

Koszt tego wszystkiego , czyli mięsa i wyrobów - 405 zł + 20 zł za paliwo
Ale  marudy dalej będą sapać , że paleo drogie , że mięsa nie ma gdzie kupić , bo na osiedlu nie ma rzeźnika , itd, itp .
Cóż ja wam malkontenci mogę powiedzieć ? ... chyba tylko :

- JAK DBASZ - TAK MASZ

                     PRZETOPIONA SŁONINA I SADŁO
                    PORĄBANE KOŚCI
               
                

                           CZARNY  SALCESON
                       POPORCJOWANE MIĘSO
          
                            KIEŁBASY

Etykiety: