poniedziałek, 2 marca 2015

Zakup połowy świni :p



                   
     KIEŁBASY , KASZANKI , SZYNKI , SADŁO , SŁONINA,MIĘSO , KOŚCI , SALCESON

W niedzielę  pojechałem odebrać
zamówioną świnię . Z koleżanką z pracy postanowiliśmy , że weźmiemy na pół . Mięso brałem od gościa pierwszy raz , ale ktoś mi go polecił i że warto te 150 km pojechać .
Facet jest rzeźnikiem , ma normalnie w obejściu postawioną ubojnie i masarnie. Oprócz tego że dzieli mięso to jeszcze może z tej świni zrobić wyroby . Uznaliśmy że połowę na mięso , połowę na wyroby chcemy .
Ale nie jest tak łatwo , że świnię kupuje się na osiedlu pod domem , nie nie nie :p
Po mięso jechaliśmy o 7 rano za Grodzisk Wielkopolski . Ode mnie z domu 77 km w jedną stronę .
Tak jak wyjechałem o 7 z domu , tak wróciłem z mięsem o 11 rano .
Słoninę  i sadło już przetopiłem , wyszło mi 6.5 Litra  smalcu + micha skwarek . Kości właśnie gotuję w dwóch dużych garach z warzywami , będzie jako baza do zup, sosów , galartów . Mięso poporcjowałem w mniejsze kawałki i pomroziłem , tak samo wyroby . Zmieściłem się w zamrażarce i w lodówce :) ( bo już miałem uszykowane miejsce u sąsiadów " w razie czego " )

Co kupiłem ? Przypominam , że to połowa świni :p
Mięsko :
- schab 2.5kg
- 4 szynki - 4.6kg
- boczek 2.2 kg
- żeberka 1.6 kg
- polędwiczka wieprzowa 0.33 kg
- karkówka  1.6 kg
- golonki 2.5 kg
- nogi/stópki 2 szt
- sadło 2.6kg
- słonina 5kg
- wątroba 0.5kg
- ogon 1 szt

Wyroby :
- szynka wędzona parzona 1.1kg
- krakowska sucha 1kg
- metka tatarowa 0.4 kg
- pasztetowa  0.4 kg
- kiełbasa w słoiku 0.3kg
- pasztet w słoiku 0,2 kg
- kiełbasa śląska  7kg
- kiełbasa polska  3.5 kg
- kaszanka 3 kg
- parówki grube 1 kg

Koszt tego wszystkiego , czyli mięsa i wyrobów - 405 zł + 20 zł za paliwo
Ale  marudy dalej będą sapać , że paleo drogie , że mięsa nie ma gdzie kupić , bo na osiedlu nie ma rzeźnika , itd, itp .
Cóż ja wam malkontenci mogę powiedzieć ? ... chyba tylko :

- JAK DBASZ - TAK MASZ

                     PRZETOPIONA SŁONINA I SADŁO
                    PORĄBANE KOŚCI
               
                

                           CZARNY  SALCESON
                       POPORCJOWANE MIĘSO
          
                            KIEŁBASY

9 komentarzy:

  1. A jest mozliwosv podania nr kontaktowego do tego rzeznika.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam byla by mozliwosc podania kontaktu do tego rzeznika lub skontaktowanie z nim w sprawie swiniaka i wyrobow.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze , że nie chciałbym miłemu panu, który w tym złodziejskim kraju chce trochę dorobić do emerytury , kontrole z urzędów zaczęły jeździć po domu ... Dlatego namiar daję wyłącznie rodzinie , lub znajomym , tak samo z jajkami , kurczakami, kaczkami , gęsiami i wszelkim innym dobrem , które biorę od różnych ludzi z całej gminy

      Usuń
  3. Witam, bardzo proszę o kontakt mailowy bernatka199@gmail.com, mam kilka pytań odnośnie paleo ( nie chcę namiaru na rolnika ;)), a niezręcznie mi tak publicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Jestem początkująca jeśli chodzi o obchodzenie się z mięsem nie wiem nic i cenne są dla mnie każde informacje. Co zrobiłeś z bulionem ugotowanym z kości, zamroziłeś czy wlałeś gorący w słoiki. Jak w słoiki to jak długo takie słoiki mogą stać w lodówce żeby się nie zepsuły?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaa przypomnijcie, jaką macie zamrażarkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wtedy mieliśmy zwykłą lodówkę z zamrażarką z 3 półkami
      Po przeprowadzce do Opola musiałem kupić osobną zamrażarkę, bo wynajmujemy tu mieszkanie i na stanie jest mała lodówka "studencka". Kupiłem na początku tego roku zamrażarkę 200l. Także pół świni jest w Wielkopolsce, a drugie pół w Opolu :)

      Usuń
  6. Dla chcącego, nic trudnego.Tak trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń