Skórka pomarańczowa



Na święta kupuje się różne dodatki aromatyczno
smakowe , żeby desery pachniały świętami :) Jednym z nich jest skórka pomarańczowa . Po co kupować coś co jest zasypane cukrem i Bóg wie czym jeszcze , skoro można bardzo łatwo zrobić ten genialny dodatek samemu. W pracy robiłem tak , że dodawałem cukier i wodę , ale okazało się , że równie doskonały, a nawet lepszy efekt uzyskałem używając sok z pomarańczy i odparowując go . Można użyć do tego specjalnego nożyka do obierania skórek , lub zwykłej obieraczki do jarzyn . W obu przypadkach chodzi o to , żeby ścinać tylko pierwszą warstwę skórki , żeby nie zahaczać o tą białą warstwę

Potrzeba :
- 4 pomarańcze
- nożyk do cytrusów . lub obieraczka do jarzyn
- papier do pieczenia ( mi się akurat skończył )

Wykonanie :
- Najpierw pomarańcze umyłem pod bieżącą wodą
- następnie włożyłem do miski i zalałem wrzątkiem z czajnika. Parzyłem pomarańcze około 2 minut
- potem gorącą wodę odlałem i zalałem pomarańcze zimną wodą
- wytarłem je ręcznikiem papierowym i zacząłem obierać 
- dwie obrałem nożykiem do skórek , a dwie cienko obieraczką do warzyw
- nożyk do skórek ma tą przewagę , że nie trzeba już nic robić :p Bo po obraniu obieraczką , trzeba jeszcze drobno pokroić skórki
- następnie 3  pomarańcze przekroiłem na pół i wycisnąłem z nich sok do garnka ( jedną zjadłem :p )
- do garnka z sokiem wrzuciłem pokrojone skórki pomarańczowe
- na małym ogniu gotowałem tak długo , aż sok odparował i zaczęły się " kleić " do dna garnka
- następnie wyjąłem łyżką na talerz ( lepiej na jakąś blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , łatwo później zdjąć )
- odstawiłem na 24 h
- na drugi dzień zdjąłem z talerza ( przykleiły się , więc użyłem szpachtułki malarskiej żeby je odkleić :p )
- przełożyłem na czysty talerz
( jeśli zrobiliście na papierze śniadaniowym , to nic nie musicie robić :) )
- kilka dni tak się ma suszyć
- jak będzie można kruszyć w rękach to jest dobra
- ma być sucha i łamliwa
- tak zrobioną skórkę możecie włożyć do słoika , zakręcić i nawet rok trzymać

Uwagi :
- to że skórka się klei to tak ma być :) sok odparował a został naturalny cukier z pomarańczy i on klei
- po kilku dniach , jak dobrze się wysuszy , bez problemu się rozciera w ręce 

       Gotowanie skórki w soku pomarańczowym

           skórka po odparowaniu soku ( po jakiś 15- 20 minutach )
   świeża ciepła skórka prosto po wyjęciu z garnka

         skórka po 24 godzinach , przełożona na czysty talerz , teraz kilka dni będzie schła 

Etykiety: ,