piątek, 13 marca 2015

Kiełbasa ze słoika ( szynkowaru )



Nie ma to jak własny wyrób , wolny od sklepowej chemii . Zwłaszcza , że
wykonanie nie jest specjalnie trudne . Nie dość że możemy jeść coś czego możemy być pewni ( bo zawiera dużo mięsa w mięsie :p )  , to jeszcze mamy gwarancję , że żadnych ulepszaczy życzliwy producent nam nie dosypał . Nie mówiąc już o wszelkiego rodzaju konserwantach .
Do szyneczki na śniadanko podsmażyłem na masełku z rozmarynem kawałki dyni ( dynia z działki z zimowych zapasów) i kawałki selera naciowego


Na około 2 kg szynki potrzeba :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg boczku surowego
- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżka ziołowego pieprzu
- 1 główka czosnku ( my lubimy , można dać pół główki ) 
- 2-4 łyżki majeranku ( zależy ile kto lubi :) )
- szynkowar , albo 4 słoiki
-maszynka do mielenia mięsa

Wykonanie :
- czosnek obieramy 
- mięso kroimy w mniejsze kawałki , żeby maszynka miała lżej przy mieleniu
- mielimy mięso do jakiejś michy
- miedzy kawałkami mięsa do mielenia wrzucamy czosnek 
- dodajemy sól, pieprz , majeranek
- wyrabiamy rękami masę mieloną dobrze i dokładnie przez 5 minut
- próbujemy mięso , jak jest mało słone , to dodajemy trochę soli 
- chwila na złapanie oddechu i jeszcze z chwilę dobrze pomieszać
- jeśli robimy w szynkowarze to:
-  wkładamy masę , zakręcamy
- odstawiamy na 12 godzin do lodówki
- wyjmujemy 3 godziny wcześniej
- go dużego garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy
- wkładamy szynkowar  ( poziom wody ma być wyższy niż poziom mięsa )
-  parzymy  3 godziny
-  odkręcamy dekiel, wyjmujemy sprężynę  , żeby mięso wciągnęło sok
- wkładamy na 12 godzin do lodówki
- jeśli chcemy zrobić w słoikach : 
- wkładamy mięso do słoików
- ubijamy mięso
- zakręcamy słoiki
- bierzemy duży garnek
na dno garnka kładziemy jakiś stary ręcznik
- wlewamy wodę , zagotowujemy ją
- gdy woda wrze , wkładamy słoiki ,  poziom wody ma być wyższy niż poziom mięsa w słojach
- parzymy godzinę
- co jakiś czas uzupełniamy wodę w garnku
- gotujemy na maleńkim ogniu , żeby się nie zaczęło gotować ,  słoiki mają się parzyć
- po godzinie wylączamy gaz i te słoiki mogą  sobie zostać w garnku zanim je wyjmiecie ( żeby się nie poparzyć )
- wystudzone słoiki włożyć do lodówki na 12 godzin

Uwagi :
- dlaczego szynkowar jest lepszy niż słoik ? łatwiej wyjąc , lepszy kształt ma i nie ma zagrożenia że pęknie jak słoik podczas parzenia

4 komentarze:

  1. Z jakich, innych gatunków mięsa można zrobić taką kiełbasę? Nie za bardzo toleruję wieprzowinę tzn. jako niewielki dodatek np. w pasztecie to i owszem, ale wyrobów z samej wieprzowiny nie za bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolega z pracy robi .tak dla dzieci z kurczaka . Mieli wszystko oprocz kosci . On mieli na grubej .szajbie i dodaje 2 łyżki zelatny . Ja bym sobie ta żelane odpuścił.kurczak sie klei dobrze sam ze soba

      Usuń
    2. Przepraszam, robiąc w szynkowarze można tego nie mielić, czy to zawsze musi być taka "mielonka"?

      Usuń
    3. Nie trzeba robić mielonek, my je po prostu bardzo lubimy :)

      Zobacz karkówkę w całości - http://paleodlaopornych.blogspot.com/2014/12/swiateczna-szynka-z-szynkowaru-z.html

      Zobacz szynkę z grubych kawałków z grzybami - http://paleodlaopornych.blogspot.com/2016/04/szynka-z-szynkowaru-z-sarny-boczku-i.html

      Usuń