poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupka pomidorkowa




Potrzeba na 3-4 porcje :
- 1 litr rosołu -  z TEGO przepisu
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1/3 selera
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorków krojonych  w puszce ( można tych z tesco za niecałe 2 zł  :p )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tłuszczu


Wykonanie :
Żeby zrobić to naprawdę szybko i bez boleśnie proponuje :
- obrać warzywa
- pokroić w kawałki jakie kto umie ( ja najbardziej lubię większą kostkę )
- w dużym garnku rozgrzać tłuszcz 
- najpierw wrzucić do garnka cebule , smażyć 2 minuty
- dorzucić pokrojony czosnek , smażyć minute
- dorzucić marchew,seler, pietruszkę korzeń , smażyć 5 minut
- wlać pomidorki z puszki  , przykryć , dusić 10 minut
- zdjąć pokrywkę , wlać rosół , przykryć i gotować 20 minut
- podnieść pokrywkę , sprawdzić czy warzywa są już miękkie
- jeśli twardość / miękkość  Ci odpowiada to dopraw solą i pieprzem
- na sam koniec wrzuć do garnka pokrojona pietruszkę , zagotuj 1 minute i wyłącz gaz

Uwagi :
- ja lubię czuć że coś jem/gryzę , dlatego tej zupy nie miksuje
- jeśli zmiksujesz blenderem , to będzie potrzeba dolać rosołu/wody , bo fest gęsta wyjdzie
- to czarne na powierzchni zupy , to nie jest majeranek :p - to czosnek niedźwiedzi , trochę dodałem , bo lubię

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz