Zupa ogórkowa na wędzonce




Potrzeba na 4-5 porcji
- litr rosołu - przepis TU
- 0,2 wędzonego mięsa lub kiełbasy ( ja dałem kawałek wędzonej szynki, wędzony boczek też będzie kozacki :)  )
- litrowy słoik ogórków kiszonych
- 1 marchewka
- 1 brukiew lub średni ziemniak
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól ,pieprz
- 2 łyżki tłuszczu - masła klarowanego ,lub  smalcu

Wykonanie :
- cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto umie
- marchew , pietruszkę i brukiew/pyrę obrać i pokroić w kostkę
- mięso/ kiełbasę pokroić w kostkę
- zróbmy to szybko  i bezboleśnie
- bierzemy garnek ze 4 litrowy
- wrzucamy tłuszcz
- zapalamy ogień pod garnkiem , rozgrzewamy
- na gorący tłuszcz wrzucamy mięso
- smażymy z 2 minuty
- dorzucamy cebulę z czosnkiem
- smażymy z 4 minuty - mieszamy po drodze kilka razy
- dorzucamy warzywa - marchew, pietruszkę , brukiew( lub ziemniaka )
- zasmażamy z 5 minut - ze dwa razy mieszamy
- zalewamy rosołem
- dajemy przyprawy
- przykrywamy pokrywką 
- ustawiamy średnio- mały płomień i gotujemy 20 minut
- w tym czasie wyjmujemy ogórki ze słoika
- kroimy je w kostkę , albo w półksiężyce , albo w kółka , jak kto chce/lubi
- podnosimy pokrywkę , dorzucamy ogórki i dolewamy wodę po ogórach ze słoika
- gotujemy 5 minut
- próbujemy , doprawiamy jak mało słone i pieprzne 
- finisz , można jeść :p

Uwagi :
- zazwyczaj robię tą zupę wykorzystując wodę po kiełbasie , którą gotowałem na śniadanie :p Wiadomo , że jeśli gotowałem jedną kiełbasę to sobie temat odpuszczam , ale jeśli rano zgrzałem 4 kiełbasy w pół litra wody , to ta woda jest świetnym materiałem , żeby ją dolać do takiej zupy

Etykiety: