Potrzeba dla 2 osób :
2 nogi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżki tłuszczu
blender
Wykonanie :
- cebule i warzywa obrać i pokroić w kostkę
- rozgrzać na patelni tłuszcz
- położyć nogi z kurczaka na patelni , posolić , popieprzyć , posypać tymiankiem
- smażyć 3-4 minuty
- obrócić nogi na drugą stronę i dorzucić cebulę z warzywami , smażyć 4 minuty , przykryć pokrywką , dusić 5 minut
- podnieść pokrywkę i wlać szklankę zimnej wody z kranu , przykryć i gotować 40 minut
( w między czasie zajrzeć czy woda nie odparowała i się nie przypala , dolać trochę wody )
- mięso wyjąć na talerz , zawartość patelni zmiksować blenderem
- zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej(lub salaty lodowej ) , pomidora, czerwonej cebuli , ogórka zielonego , polać sosem winaigrette . Ja sałatkę umieściłem w papryce , ściąłem górę , wyciąłem delikatnie w środku gniazdo nasienne , włożyłem sałatkę i polałem kilkoma łyżkami sosu winaigrette
Etykiety: Obiad